Alcohol op jonge leeftijd houdt risico in op verslaving

nieuws Volgens een studie van het Oregon Research Institute in het Amerikaanse Oregon lopen jongeren die op zeer jonge leeftijd beginnen met het drinken van alcohol een hoog risico op alcoholverslaving en andere psychologische problemen op latere leeftijd.
De studie interviewde 900 studenten van 14 tot 18 jaar en opnieuw op 24 jaar. Bij de oorspronkelijke groep werden 82 jongeren met een verslavingsprobleem vastgesteld, terwijl 141 als probleemdrinkers werden gecatalogiseerd. De jongeren met een drankprobleem liepen een veel hoger risico op verslavings- en psychologische problemen op de leeftijd van 24 jaar dan de jongeren zonder drankproblemen in hun jeugd. Onder meer depressies en verslaving aan andere drugs kwamen veel ferquenter voor.
Alhoewel de studie geen rechtstreeks oorzakelijk verband tussen het alcoholprobleem en de latere psychologische problemen kon leggen, stellen de onderzoekers dat alcoholgebruik voor jongeren zeker geen onschuldige gewoonte is die zichzelf op latere leeftijd wel zal oplossen. Volgens de onderzoekers is het dan ook belangrijk om jongeren vanaf jonge leeftijd te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen en probleemgebruikers adequaat te begeleiden.

Bron: Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 2001;40:83-90.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram