Gemiddeld drinkt iedereen vanaf vijftien jaar of ouder 6,2 liter pure alcohol per jaar, zo staat in het rapport . Maar minder dan de helft van de populatie - 38,3 procent - drinkt. Dat brengt het gemiddelde alcoholgebruik bij drinkers op 17 liter per jaar. 16 procent van de drinkers doet aan binge-drinking, wat het meest schadelijk is voor de gezondheid.

Meer mannen dan vrouwen zondigen zich aan alcoholmisbruik. Ook armere mensen zijn in het algemeen meer vatbaar voor de sociale gevolgen en gezondheidsrisico’s van alcohol, klinkt het.

België in cijfers:

Tussen 2008 en 2010 was het gemiddelde verbruik bij Belgen van vijftien jaar en ouder 10,5 liter alcohol per persoon. Mannen dronken in die periode gemiddeld 15 liter alcohol, vrouwen 6,3 liter.

In 2010 dronk 17,7 procent van de bevolking geen alcohol. Het gemiddelde verbruik bij drinkers komt daarmee op 12,8 liter, ofwel 17,8 liter bij mannen en 7,8 liter bij vrouwen. 41,7 procent dronk dat jaar al eens stevig door (minstens 60 gram alcohol). 

'Bevolking beschermen'

‘Er moet meer gedaan worden om bevolkingen te beschermen tegen de negatieve gezondheidseffecten van alcoholconsumptie’, zegt Oleg Chestnov van de WHO. Hij waarschuwt dat alcoholmisbruik in 2012 meer dan 3 miljoen doden eiste. De doodsoorzaken gaan van kanker tot geweld na te veel drinken.

De studie bekeek de alcoholconsumptie in 194 landen en de impact ervan op de openbare gezondheid en het beleid. Volgens het rapport hebben sommige landen al maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen schadelijk drinken. Het gaat dan over een verhoging van de btw of het verhogen van de leeftijdsgrens. Meer landen moeten zulke maatregelen nemen, bepleit de WHO. Er moet voor de organisatie ook meer bewustzijn gecreëerd worden over de problematiek.

Europeanen drinken het meest

In Europa wordt het meeste alcohol geconsumeerd per persoon. Sommige Europese landen kampen met bijzonder hoge cijfers van alcoholmisbruik. De voorbije vijf jaar is de alcoholconsumptie wel stabiel gebleven in Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Onder meer in Zuid-Oost-Azië neemt de consumptie toe.