Niet calorieën, maar suikers en alcohol zorgen voor toename levervet

123m-alcohol-wijn-6-3.jpg

nieuws

Zoek je een gezonder alternatief voor alcohol? Dan is een glas cola niet direct aan te raden. Alcohol en suikerhoudende dranken hebben waarschijnlijk een even grote impact op een toename van levervet. Een glas melk, koffie en thee lijken betere opties. Dit blijkt uit een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Nutrition.

Een vette lever is de belangrijkste oorzaak van chronische leverziekten en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Ook wordt het gelinkt aan diabetes type 2. 

Lees ook: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leverontsteking (NASH)

De studie onderzocht het verband tussen alcoholische en non-alcoholische dranken en levervet bij bijna 2000 mensen. Uit de resultaten blijkt dat het drinken van alcohol en suikers beide zorgen voor leververvetting.  
Wel neemt de ophoping van levervet vooral toe naarmate de inname van alcohol stijgt. Ook bij ieder glas frisdrank, sap, of limonade is een verhoging te zien. Het drinken van dranken die geen calorieën bevatten, zoals koffie of thee zonder suiker, gaat dan weer samen met minder levervet. Het drinken van melk in plaats van alcohol gaat ook samen met minder levervet. De onderzoekers besluiten dat het vervangen van alcohol door suikerhoudende dranken niet aangeraden kan worden. 

Bron
academic.oup.com/jn/article-abstract/149/4/649/5428121?redirectedFrom=fulltext
www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/April/1893616/


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram