3 op 4 elektronische alcoholtesters onbetrouwbaar

123-alcoholtester-08-15.jpg

nieuws De overgrote meerderheid van de elektronische alcoholtesters zijn onnauwkeurig en onbetrouwbaar. Zich laten leiden door de resultaten van zo’n toestel om al dan niet nog het stuur te nemen, is zondermeer gevaarlijk. Dat zegt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, BIVV.
Alcoholtesters zijn vrij in de handel te koop. De betrouwbaarheid ervan is niet alleen belangrijk voor de mensen die zo’n toestel willen aankopen, maar ook voor de talloze preventie-adviseurs, ziekenhuizen, organisaties, ... die dergelijke toestellen gebruiken voor het opsporen en inperken van alcoholmisbruik.

De elektronische alcoholtesters die door het BIVV werden getest, zijn toestellen die meermaals kunnen worden gebruikt en meten de alcoholconcentratie in de uitgeademde lucht. Het gaat dus, voor alle duidelijkheid, niet over de toestellen die door de politie worden gebruikt.
Het BIVV testte 24 verschillende toestellen: 17 daarvan waren uitgerust met een elektrochemische sensor en 7 toestellen werkten met een halfgeleidersensor. Van eenzelfde type/merk werden telkens 3 toestellen aangekocht en getest.

Slechts 6 van 24 toestellen waren voldoende nauwkeurig tijdens de laboproeven. De duurste toestellen bieden niet altijd een garantie voor kwaliteit en nauwkeurigheid. Toch situeren de toestellen die aan de testen voldeden, zich alle in de prijsklasse van meer dan 100 euro.
Van de alcoholtesters die op een smartphone konden worden aangesloten, voldeed geen enkele aan de nauwkeurigheidsvoorschriften.
Sommige blijken zelfs gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan werkelijke waarde en de bestuurder hiermee het gevoel geven dat hij zonder enig probleem nog het stuur kan nemen.

Let bij de aankoop op volgende elementen:
- Ga na of het toestel geconfigureerd is in de juiste eenheid (mg/l) en beantwoordt aan de Belgische normen (de alcohollimiet in België bedraagt 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht of 0,5 gram alcohol per liter bloed).
- Een gebruikershandleiding die duidelijk aangeeft hoe het toestel moet worden gebruikt en hoe het meetresultaat moet worden geïnterpreteerd.
- De mogelijkheid om het toestel bij de leverancier te laten kalibreren, in overeenstemming met het door de fabrikant vermelde interval.
- Voor een betrouwbaar meetresultaat, mag je 15’ voor de test niet gegeten, gerookt of
gedronken hebben.
- Er zich van bewust zijn dat het alcoholgehalte nog kan stijgen nadat een alcoholtest werd gedaan.

bron: www.bivv.be

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram