Met de juiste medicatie is hiv niet langer seksueel overdraagbaar

screenshot_hiv_campagne_2020.jpg

nieuws Als iemand met hiv nauwgezet medicatie neemt waardoor de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is, is de ziekte niet meer overdraagbaar tijdens onveilige seks. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. “Een mijlpaal in de strijd tegen hiv”, klinkt het bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Aan de eerste studie, die in 14 Europese landen liep, namen 888 koppels deel van wie telkens één iemand hiv-negatief was en de partner hiv-positief. Die laatste nam medicatie zoals voorgeschreven en de koppels hadden 58.500 keer seks zonder bescherming. Geen enkele overdracht met het hiv-virus werd vastgesteld. Een gelijkaardige studie met 800 homoseksuele koppels die 77.000 keer seks hadden zonder condoom bevestigde de bevinding: geen enkele partner raakte besmet.
“Angst voor besmetting is ongegrond”
De medicatie nemen zoals het werd voorgeschreven, blijkt dus essentieel om de ziekte onder controle te houden. “Daarin scoort België opvallend goed”, zegt Sensoa. “91% van de mensen met hiv weet dat ze hiv hebben, daarvan is 92% in behandeling en daarvan heeft 94% een onderdrukte virale lading (niet-meetbare virale lading). Dat betekent dat in België de overgrote meerderheid van mensen met hiv niet langer "besmettelijk" is. De nieuwe diagnoses met hiv die er jaarlijks nog bijkomen, ook al zitten die al sinds 2012 in dalende lijn, zijn te wijten aan de kleine groep van mensen die hun status (nog) niet kent.”

"De instinctieve angst van mensen voor hiv-besmetting is nog steeds de basis voor het vooroordeel dat aan hiv kleeft. Die angst is ongegrond”, aldus Boris Cruyssaert van Sensoa, die een bewustmakingscampagne lanceert met hiv-positieve geliefden in de hoofdrol. “We verpakken de inhoudelijke boodschap – dat hiv kan niet meer overgedragen worden via seks – in een situatie waarin emoties en sensualiteit centraal staan. Op die manier tackelt Sensoa het stigma dat nog steeds aan hiv kleeft. Uit de Sensoa-nodenbevraging van mensen met hiv bleek immers dat 'stigma' het belangrijkste probleem is voor mensen met hiv."

” 

Bronnen:
https://www.allesoverseks.be
https://www.sensoa.be
https://www.domusmedica.be

Lees ook: Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram