Vitaminecrèmes zinloos voor een jonge huid

nieuws Vele cosmetische producten die worden aangeprezen voor een gezonde huid, tegen rimpels, tegen huidveroudering enz. bevatten soms (kleine hoeveelheden) vitamines. Gesuggereerd wordt dat deze vitamines via de huid worden opgenomen en zo plaatselijk inwerken. Precies daar waar u ze nodig hebt. Dat is onzin.
Soms wordt zelfs beweerd dat de vitamines alleen op die manier tot in de huid raken. De huid zou namelijk vanuit het lichaam het laatst voedingsstoffen toegevoerd krijgen. Alle andere organen gaan voor. Daardoor bereiken vitamines die worden ingenomen vaak niet de huid, ze zijn al opgebruikt. Dat is twee keer onzin.
De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. De bovenste laag huid bestaat uit dode cellen, die een barrière vormen tegen stoffen van buiten. Hierdoor hebben alleen hooggedoseerde, medicinale crèmes het vermogen om door de huid binnen te dringen tot de levende cellen. Deze crèmes zijn uitsluitend op doktersvoorschrift te krijgen. Dat de vitamines uit cosmetica door de huid dringen, laat staan enig positief effect hebben, is nooit aangetoond . Dat betekent niet dat bv. een hydraterende crème geen gunstig effect heeft op de huid, maar dat heeft dan niets te maken met de vitamines die er eventueel in opgenomen zijn.

De vitamines die onze huid nodig heeft, moeten dus via de voeding worden opgenomen. Het gaat dan vooral om:
• vitamine A (Retinol): aanwezig in vlees, zuivelproducten, vis en eidooier, en als bèta-caroteen ook in diverse bladgroenten,
• vitamine B2 (riboflavine: zuivel, brood, groenten. vlees en fruit,
• B5 (panthotheenzuur): (orgaan)vlees, melk, brood en noten, en ook, maar minder, in aardappelen, bloemkool, broccoli en bonen
• B7 (biothine, vitamine H): paddestoelen, cacao, noten, eigeel, peulvruchten, bloemkool en gist.
• vitamine E (tocoferol): plantaardig vet en olie, volkorenproducten, eieren, boter en (vooral groene) groenten

Mensen die op een normale en gevariëerde manier eten, krijgen meer dan voldoende van deze vitamines binnen via hun voeding, en moeten dus geen extra supplementen slikken. Die extra-vitamines hebben geen enkel bijkomend effect en zullen uw huid niet jonger of gladder maken. Ze kunnen zelfs in het geval van vitamine A en beta-caroteen schadelijk zijn. Vitamine A-supplementen worden alleszins afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen met kinderwens.

Lees ook: Heb je vitaminepillen nodig?


Laatst bijgewerkt: september 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram