Heb je vitaminepillen nodig?

dossier Vaak worden vitaminen voorgesteld als wondermiddelen tegen de meest uiteenlopende kwalen. Ze zijn inderdaad onmisbaar voor een goede gezondheid maar heeft het zin om vitaminepillen te nemen?
Wie evenwichtig en voldoende gevarieerd eet volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek, heeft geen supplementen nodig. Velen denken de weerstand in de winter te verhogen met extra vitaminen of nemen een vitamine C-supplement tegen een verkoudheid. In normale situaties en bij normale inspanningen kan extra vitamine C geen verkoudheid helpen voorkomen. Een grotere hoeveelheid vitaminen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid levert dus geen extra voordeel op voor de gezondheid.

Lees ook: De Voedingsdriehoek: de basis van elk voedingsadvies

Lees ook: Hoeveel vitaminen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.

123-vit-min-caps-pil-170_12.jpg
Tegenwoordig is er bovendien het hele jaar door een ruim aanbod van verse producten. Het is tevens een misverstand dat wintergroenten minder vitaminen zouden bevatten dan groenten die volop in de zomer verkrijgbaar zijn.

Geen excuus

Wie weinig tijd en aandacht wil besteden aan zijn voeding, zoekt gemakkelijk zijn toevlucht tot verrijkte voedingsmiddelen en/of supplementen. Dat kan een slecht samengestelde voeding echter niet goedmaken of vervangen. Wie in het algemeen te veel vet, zoet en zout en te weinig vezels, groenten en fruit eet, kan zijn voeding niet gezond maken door daarnaast verrijkte producten of supplementen te gebruiken.

Specifieke gevallen

Sommige groepen mensen zoals baby’s, jonge kinderen, vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en mensen die ziek zijn, hebben meer nodig van bepaalde vitaminen. Wanneer de voeding deze hoeveelheden niet kan leveren, is een aanvulling via verrijkte voedingsmiddelen of supplementen wel nuttig. Overleg met de arts is dan echter aangewezen.

Veganisten die alle dierlijke producten mijden en zo ook de inname van bepaalde essentiële voedingsstoffen in het gedrang brengen (vooral calcium, ijzer en vitamine B12), zijn eveneens aangewezen op verrijkte voedingsmiddelen en voedingssupplementen.

Meerwaarde van een goede voeding

Veel vitaminen en mineralen in de voeding hebben een wisselwerking. Nutriënten in de voeding kunnen elkaars werking in het lichaam versterken. Voorwaarde is dan wel dat ze samen en in de juiste verhoudingen worden aangebracht. Vitamine C in groenten en fruit bevordert bijvoorbeeld de opname van ijzer uit volkoren graanproducten. Zodra voedingsstoffen worden geïsoleerd in een supplement vervalt deze wisselwerking grotendeels.

In een gevarieerde voeding zitten bovendien nog vele andere nuttige stoffen die niet in een supplement zitten. Groenten en fruit bieden naast vitaminen bijvoorbeeld ook nog voedingsvezels, kalium, polyfenolen enz. Melk bevat niet alleen de vitaminen B2 en B12 maar ook calcium en kwaliteitseiwitten. Wie meer evenwichtig en gevarieerd eet, gebruikt doorgaans ook minder vetrijke en zoete voedingsmiddelen en komt er doorgaans goedkoper vanaf dan met een voedingssupplement.

Hoe meer, hoe beter?

Er is geen wetenschappelijke basis om te stellen dat wat een positieve werking heeft in kleine hoeveelheden, nog beter zal werken in grotere hoeveelheden. Het tegendeel is soms waar. Onaangepaste hoeveelheden van bepaalde vitaminesupplementen kunnen schadelijke nevenwerkingen hebben.

Lees ook: Hoeveel vitaminen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram