15 procent jongeren heeft overgewicht

nieuws Ongeveer 15 procent van de Nederlandse jongeren van 2 tot 25 jaar kampt met overgewicht. Bij 3 procent was sprake van ernstig overgewicht. Toch vinden bijna alle jongeren dat ze in goede gezondheid verkeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

• Jongeren in huishoudens met een lager inkomen hebben vaker overgewicht. Zo heeft 19 procent van de jongeren in een huishouden in de laagste inkomensgroep overgewicht, tegenover 11 procent van de 2- tot 25-jarigen in de hoogste inkomensgroep.

Ernstig overgewicht komt onder jongeren in de laagste inkomensklasse 3 keer zo vaak voor als onder leeftijdsgenoten in de hoogste inkomensklasse.

(Ernstig) overgewicht onder jongeren (2 tot 25 jaar) naar inkomensgroep, 2010/2012

• Van de jongeren beoordeelt 93 procent hun gezondheid als goed of zeer goed. Jongeren in huishoudens met een lager inkomen geven iets minder dikwijls aan een goede gezondheid te hebben dan jongeren uit huishoudens met een hoog inkomen.

Jongeren (0 tot 25 jaar) met een als (zeer) goed ervaren gezondheid naar inkomensgroep, 2010/2012

• Twee op de drie jongeren hebben ten minste eenmaal de huisarts bezocht in het voorgaande jaar. Onder jongeren in de laagste inkomensgroep ligt dit aandeel iets hoger (69 procent) dan in de hoogste inkomensgroep (64 procent). Daarentegen is iets minder dan 80 procent van de jongeren in de laagste inkomensgroep de afgelopen 12 maanden bij de tandarts geweest, tegenover ruim 86 procent in de hoogste inkomensgroep. Ook de fysiotherapeut wordt door jongeren uit de hoogste inkomensgroep wat vaker bezocht.

Bezoek aan zorgverlener in afgelopen 12 maanden door jongeren (0 tot 25 jaar) naar inkomensgroep, 2010/2012

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram