Dragen E-nummers bij tot gedragsproblemen bij kinderen?

nieuws Uit een studie uitgevoerd door de universiteit van Southampton en gepubliceerd in The Lancet blijkt dat de consumptie van bepaalde kleurstoffen in combinatie met het bewaarmiddel natriumbenzoaat een negatief effect heeft op het gedrag van kinderen.

Driehonderd kinderen, opgedeeld in een groep van 3-jarigen en een groep van 8 tot 9-jarigen kregen een drankje met een mix van het bewaarmiddel E211 (natriumbenzoaat) en bepaalde synthetische kleurstoffen die veel gebruikt worden in o.a. snoepgoed en frisdranken, namelijk E102 (tartrazine), E104 (chinolinegeel), E110 (zonnegeel FCF, oranjegeel S), E122 (azorubine, karmozijn), E 124 (cochenille-rood A, ponceau 4R) en E 129 (allurarood AC). Soft drinks met E211 waren o.m. Pepsi Max, Fanta, Sprite, Oasis, en Dr Pepper, terwijl de andere E-nummers in tal van snoepgoed en cakes voorkomen.
In reactie op dit onderzoek stelt de Britse Food Standards Agency dat ouders van kinderen die tekenen van hyperactiviteit vertonen, beter dit soort produkten vermijden.

Lees ook: E-nummers


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram