Voeding heeft toch invloed op acne

123-oz-huid-vergrootgl-acne-uitslag-10-18.png

nieuws De vraag of je van eten acne krijgt is al lang omstreden. In een studie in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, waarin alle wetenschappelijke literatuur sinds 1960 over dit onderwerp wordt geanalyseerd, komen Amerikaanse onderzoekers tot het besluit dat er wel degelijk een verband bestaat. Met name ‘snelle koolhydraten’ (of voedingsmiddelen met een hoge glycemische index) en zuivelproducten acne kunnen bevorderen. De onderzoekers benadrukken dat een verkeerde voeding geen acne veroorzaakt, maar een bestaande acne wel kan beïnvloeden of verergeren. Omgekeerd zou een voeding met weinig snelle koolhydraten en weinig zuivelproducten een gunstig effect hebben op acne.

De glycemische index van voedsel slaat op het effect van de voeding op de bloedsuikerspiegel. Een snelle stijging van het bloedsuiker heeft een effect op de hormonenproductie, wat op zijn beurt een effect kan hebben op acne. Melk bevat dan weer het groeihormoon IGF-1 wat de talgproductie en daarmee de vorming van puistjes stimuleert. Karnemelk, yoghurt en kaas zijn veilig: deze producten hadden in de studies geen invloed op acne.

Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?

bron: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2013; 113 (3): 416 DOI: 10.1016/j.jand.2012.11.016

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram