34 maal grotere kans op ernstige oogziekte door genfout in combinatie met roken

nieuws Personen met een bepaalde genafwijking die ook nog eens roken, hebben een 34 maal grotere kans op netvlies slijtage in de vorm van ouderdomsmaculadegeneratie (OMD). Hebben mensen met deze genafwijking ook veel ontstekingen, dan is deze kans 20 tot 28 maal verhoogd. OMD is de belangrijkste oorzaak voor ernstige slechtziendheid bij mensen ouder dan 50 jaar in de Westerse bevolking. Dat blijkt uit onderzoek aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.
Uit eerder onderzoek bleek dat er een relatie bestond tussen het zogenoemde CFH gen (complement factor H) en OMD. Mensen met een CFH genafwijking hebben een elf maal hogere kans om OMD te ontwikkelen. Als zij daarbij chronische ontstekingen hebben, steeg deze kans tot 28 maal. Indien mensen met een CFH genafwijking roken, stijgt hun kans om OMD te ontwikkelen tot 34 maal.
OMD ontstaat wanneer de cellen in de macula (de gele vlek) afsterven. Dit veroorzaakt een achteruitgang van het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien. Door de vergrijzing zal het aantal OMD patienten de komende jaren verdubbelen wanneer er geen betere preventie of behandeling gevonden wordt . Daarmee vormt OMD een steeds groter probleem voor de volksgezondheid.

Lees ook: Maculaire degeneratie

bron: Journal of the American Medical Association

Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram