Gember staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen misselijkheid en maagklachten. Maar werkt het echt?
Maagpijn, buikkrampen, misselijkheid, reflux, diarree... Hardlopen veroorzaakt bij veel mensen maag- en darmklachten. Hoewel deze spijsverteringsproblemen goedaardig zijn, zijn ze wel best vervelend. Wat kun je doen om zogenaamde lopersdiarree te voorkomen? Wanneer moet je medisch advies inwinnen?
Norovirussen zijn een van de belangrijkste oorzaken van een maagdarminfectie of gastro-enteritis, buikgriep in de volksmond. Omdat norovirussen zeer besmettelijk zijn en zich razendsnel kunnen verspreiden, veroorzaken ze vaak een epidemie op plekken waar veel mensen dicht op elkaar zitten.
Een malrotatie is een aangeboren afwijking van de darmen waarbij een deel van de dunne of dikke darm niet volledig in de normale positie is gedraaid. De afwijking kan op verschillende plaatsen in de darm zitten. Meestal zit de afwijking ter hoogte van de blinde darm.
Gastroparese is een aandoening die de normale spontane beweging van de spieren in je maag aantast. Daardoor krijg je klachten als misselijkheid, braken en buikpijn. Hoewel gastroparese niet te genezen is, kunnen een aangepast dieet en medicijnen enigszins verlichting bieden.
Volvulus of darmtorsie is een vrij veel voorkomende aandoening waarbij een gedeelte van de darm om zichzelf gedraaid is. Het is een belangrijke oorzaak van een darmobstructie (ileus) waardoor het voedsel niet meer door de darm kan passeren. In dat geval is medisch ingrijpen noodzakelijk.
Obesitaschirurgie is vandaag de dag heel veilig. Toch kunnen er enkele vroeg- of laattijdige ongewenste effecten optreden. Dat zijn voornamelijk spijsverteringsklachten. Met deze tips hou je de problemen onder controle.
75 tot 80% van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid en overgeven. In 1-3% van de gevallen zijn de symptomen zo ernstig dat ze kunnen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies en uitdroging bij de aanstaande moeder. Deze aandoening wordt hyperemesis gravidarum genoemd.
Na een positieve zwangerschapstest moet je drie lange maanden wachten voor je het geslacht van je baby te weten komt. In de volksmond wordt gezegd dat vrouwen die veel last hebben van misselijkheid een meisje verwachten. Klopt dat? Wat zegt de wetenschap?
Duizeligheid is meestal vrij onschuldig en voorbijgaand. Maar wanneer de duizeligheid vaak voorkomt, lang duurt of heel heftig is, kan het behoorlijk vervelend zijn.
Een opgeblazen buik kan alarmerend zijn, vooral als er pijn mee gepaard gaat, maar meestal gaat het gewoon om indigestie of gasophoping in de maag en darmen. We sommen enkele oorzaken op die een opgeblazen gevoel kunnen verklaren.
Er zijn heel wat mogelijke oorzaken die misselijkheid na het eten kunnen verklaren. Het gaat vaak om moeilijkheden met de spijsvertering, maar ook infecties, allergieën, medicijnen of voedselvergiftiging kunnen het probleem zijn.
Een rotavirusinfectie is de meest voorkomende oorzaak van maag-darminfecties (gastroenteritis) bij baby’s en jonge kinderen. Deze infectie kan ernstige diarree, braken en koorts veroorzaken, met een grote kans op dehydratie (uitdroging).
Coeliakie of glutenintolerantie is een chronische auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Bij mensen met coeliakie raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.
Eigenlijk is 'buikgriep' een verkeerde naam want het heeft niets met 'griep' te maken. Wat is het dan wel? En belangrijker: hoe kan je een besmetting voorkomen?
Personen met de eetstoornis boulimia nervosa hebben herhaalde episodes van eetbuien waarbij ze alle controle verliezen over hun eetgedrag. Nadien proberen ze het ingenomen voedsel kwijt te geraken door geforceerd te braken en/of laxeermiddelen en plaspillen te nemen.
In de eerste drie maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid. Vaak gaat die misselijkheid gepaard met braken. Ongeveer één zwangere vrouw op twee heeft er in mindere of meerdere mate last van. Sommigen ervaren het alleen ’s morgens, anderen bijna de hele dag.
Wanneer je de anticonceptiepil neemt en moet overgeven of ernstige diarree hebt gehad door een maag- en darmprobleem, is het mogelijk dat de pil nog niet door het lichaam opgenomen is en je dus niet voldoende beschermd bent tegen zwangerschap.
Oprisping is het terugvloeien van voedsel uit de slokdarm of maag. Dit komt heel vaak voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Alle zuigelingen geven wel eens melk terug, de ene meer dan de andere. Soms is er echter meer aan de hand en kan een behandeling nodig zijn.
Een allergie voor het gif van insecten kan levensbedreigend zijn. Wie één keer een veralgemeende allergische reactie heeft gehad, kan een tweede voorkomen met behulp van immunotherapie.
Domperidon, een middel dat gebruikt wordt bij misselijkheid en braken, mag niet meer gebruikt worden bij zuigelingen, kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren met een lichaamsgewicht van minder dan 35 kg omdat het weinig of geen effect heeft én kan leiden tot hartritmestoornissen.
Het zal je maar overkomen: je bent net goed op weg met de wagen en plots krijgt één van je (mede)passagiers af te rekenen met braakneigingen en kleurt die wel heel bleek.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wijst gezondheidsspecialisten en reizigers op het belang van malariapreventie in verband met de ebola-epidemie in Afrika.
Het Europees geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency of EMA) heeft, op vraag van het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), nieuwe aanbevelingen opgesteld voor het gebruik van Domperidon.
Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het Europees Geneesmiddelenbureau heeft nieuwe richtlijnen opgesteld in verband met het gebruik van antibraakmiddelen op basis van metoclopramide.