Norovirus in Antwerps ziekenhuis, in sterrenrestaurant en op cruiseschepen

nieuws

In het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis is eind januari een uitbraak vastgesteld van het norovirus. In totaal werden twaalf patiënten erdoor getroffen. In april vorig jaar raakten in het Stuivenbergziekenhuis ook al enkele mensen besmet met het norovirus. De Britse topkok Heston Blumenthal heeft zijn Londense restaurant Dinner (twee Michelinsterren) moeten sluiten, nadat een buikgriepvirus 24 klanten had besmet. In 2009 moest hij al eens gedurende twee weken zijn toenmalige restaurant The Fat Duck (drie Michelinsterren) sluiten, nadat enkele klanten slachtoffer waren geworden van het norovirus. Een jaar geleden werd ook het restaurant Noma, uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld in 2010, 2011 en 2012, getroffen door een norovirus. Daar zijn toen 63 klanten ziek geworden. Ook twee cruiseschepen in de Caraïben werden de voorbije weken getroffen door een norovirus. Aan boord van de Caribbean Princess werden eind januari 170 van de ruim 4000 passagiers getroffen. Op een ander cruiseschip, de Royal Caribbean werden medio januari zo'n 700 mensen ziek.

Norovirussen zijn een van de belangrijkste oorzaken van een maagdarminfectie of gastro-enteritis, buikgriep in de volksmond. Vooral in de winter zijn deze virussen actief en daarom heet het ook wel ‘winter vomiting bug’. Omdat norovirussen zeer besmettelijk zijn en zich razendsnel kan verspreiden, veroorzaakt het vaak een epidemie op plekken waar veel mensen dicht op elkaar zitten, bijvoorbeeld in rusthuizen, scholen en kinderdagverblijven, maar ook op bijvoorbeeld cruiseschepen en vakantiekampen.

Lees ook: Norovirus: besmetting voorkomen en behandelen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram