Nieuwe beperkingen voor gebruik van domperidon

nieuws Het Europees geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency of EMA) heeft, op vraag van het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), nieuwe aanbevelingen opgesteld voor het gebruik van Domperidon. Het gaat om volgende geneesmiddelen: Motilium, Domperidone EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Domperitop, Oroperidys, Touristil (combinatie van domperidon en cinnarizine) en Zilium.
Het EMA is van mening dat de voordelen van domperidon bevattende geneesmiddelen nog steeds sterker doorwegen dan de risico’s wanneer ze worden toegediend voor een korte tijd en in een lage dosis voor de behandeling van misselijkheid en braken.

Aanbevelingen:
• Domperidon mag alleen gebruikt worden voor de behandeling van de symptomen van misselijkheid en braken (en niet langer voor “opgeblazen gevoel”, “maagzuur” en “regurgitaties van de maaginhoud”).

• De behandelingsduur moet zo kort mogelijk (gewoonlijk maximum 7 dagen) en de dosis zo laag mogelijk.

• Bij volwassenen en adolescenten vanaf 35 kg wordt de orale dosis beperkt tot 10 mg, tot maximum driemaal per dag.

• Bij kinderen en adolescenten met lichaamsgewicht < 35 kg moet het geneesmiddel langs orale weg toegediend worden, en dit aan een dosis van 0,25 mg per kg lichaamsgewicht, tot maximum driemaal per dag.

• Het gebruik van suppo’s wordt voorbehouden voor volwassenen en adolescenten vanaf 35 kg, en dit aan een maximale dosis van 30 mg tweemaal per dag.

• Domperidon mag niet gegeven worden aan patiënten met hartritmestoornissen (of risico ervan), zoals bij verlengd QTc-interval, hartfalen of elektrolietenstoornissen. Bovendien mag domperidon niet gebruikt worden samen met andere geneesmiddelen met gelijkaardige effecten op het hart of met geneesmiddelen die de afbraak van domperidon in het lichaam vertragen, en mag domperidon ook niet gebruikt worden bij patiënten met matig of ernstig leverfalen.

• De combinatie van domperidon + cinnarizine (Touristil) tegen reisziekte wordt best niet meer gebruikt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram