Smartphoneblessures: smartphone pink, textnek en duimpijn

dossier

Een smartphone is vandaag bijna een verlengstuk van onze hand. We gebruiken hem om te scrollen, swipen, appen, gamen en zelfs te werken. Maar dat intensieve gebruik eist steeds vaker een fysieke tol. Kinesisten en huisartsen krijgen meer mensen over de vloer met klachten in nek, schouders, armen en vingers. Eén van de opvallendste verschijnselen die de laatste jaren viraal gingen op sociale media is de ‘smartphone pink’: een deukje in de pink door de manier waarop mensen hun toestel vasthouden. Maar hoe ernstig is dat? En wat kan je doen om smartphoneblessures te voorkomen?

Lees ook: Daarom neem je je smartphone beter niet mee naar het toilet

Lees ook: Sociale media of smartphone verslaving: wat kan je doen?

Wat is een ‘smartphone pink’ precies?

Getty_smartphone_pink_2025.jpg

© Getty Images / smartphone pink: De pink ondersteunt de smartphone, waardoor er misvormingen aan de botten ontstaan.

De term ‘smartphone pink’ verwijst naar een deuk of afdruk in de pink van je hand – meestal aan de binnenzijde – die ontstaat wanneer je je telefoon langdurig op dezelfde manier vasthoudt. Vooral bij grotere smartphones, zoals de nieuwste iPhones of Androidtoestellen van meer dan 6 inch, rust het gewicht van het toestel vaak op de pink. Dat veroorzaakt druk op de huid, pezen en zenuwen, en kan leiden tot een voelbare of zichtbare inkeping.

Volgens handchirurg dr. Brandon Donnelly (VS) is het fenomeen vergelijkbaar met het eelt dat ontstaat door een pen lang vast te houden. Door chronische druk kan het weefsel verharden, en ontstaat mogelijk een lichte vervorming. Ook kunnen zenuwen in de pink tijdelijk geïrriteerd of afgeklemd raken, wat leidt tot tintelingen of gevoelloosheid. Tot nu toe is er geen bewijs dat ‘smartphone pink’ blijvende schade veroorzaakt. Het is ook geen officiële medische aandoening. Toch waarschuwen experts dat langdurige overbelasting van handen en vingers wel degelijk kan leiden tot klachten. 

Lees ook: Hoe leer je je kind omgaan met een smartphone?

Mogelijke smartphoneblessures

  • RSI (Repetitive Strain Injury): Een verzamelnaam voor pijn en klachten aan spieren, pezen of zenuwen door herhaalde bewegingen of langdurige belasting, zoals veelvuldig typen of swipen.
  • Duimbasisartrose: Slijtage van het kraakbeen in het gewricht aan de basis van de duim (tussen duim en pols), waardoor pijn, stijfheid en krachtsverlies ontstaan, vooral bij grijpen of draaien.
  • Peesontsteking (tendinitis): Een ontsteking van de peesschede (het beschermlaagje rond een pees), vaak door overbelasting. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en moeite met bewegen.
  • Carpaletunnelsyndroom: Een beknelling van de nervus medianus (middelste handzenuw) in de pols, die leidt tot tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in hand en vingers, vooral 's nachts of bij gebruik van de hand.
  • Cubital tunnel syndroom, ook wel smartphone elbow genoemd, ontstaat door herhaalde buiging van de elleboog (meer dan 90°), wat leidt tot beknelling van de nervus ulnaris bij de elleboog. Symptomen zijn tintelingen of gevoelloosheid in de pink- en ringvinger, en zwakte in de handgreep of slechte vingercoördinatie.
  • Textnek: Pijn en stijfheid in de nekspieren, veroorzaakt door langdurig voorovergebogen zitten, bijvoorbeeld bij veelvuldig smartphonegebruik.

Lees ook: Kan een smartphone kanker veroorzaken?

Wat kan je doen om smartphoneblessures te voorkomen?

Met enkele eenvoudige aanpassingen verminder je het risico op pijnlijke handen of overbelasting.

  1. Wissel van hand en houding: Gebruik je smartphone niet voortdurend in dezelfde hand of positie. Probeer regelmatig van hand te wisselen en ondersteun het toestel indien mogelijk met beide handen of leg het plat op een oppervlak.
  2. Gebruik accessoires: Ergonomische hulpmiddelen zoals popsockets, grips of telefoonhouders helpen om je toestel stabieler vast te houden en ontlasten je vingers. Ook een lichtere hoes kan al een verschil maken.
  3. Doe zachte hand- en vingeroefeningen: Rek en ontspan regelmatig je handen. Een eenvoudige oefening: Maak een vuist. Strek je vingers langzaam uit. Herhaal dit 5 keer, meerdere keren per dag. Je kan ook cirkelbewegingen maken met je pols of je duim zachtjes masseren.
  4. Let op je houding: Voorkom textnek door je telefoon op ooghoogte te brengen in plaats van naar beneden te kijken.
  5. Beperk je schermtijd: Plan bewuste pauzes: las elk uur minstens 5 minuten telefoonpauze in. Gebruik desnoods een app die je schermtijd bijhoudt of een herinnering om je hand even te ontspannen.
  6. Zet je stem in: Gebruik spraakbesturing of voice-to-text om minder te typen en je duimen en polsen rust te geven. De meeste smartphones ondersteunen dit standaard via Siri, Google Assistant of andere tools.

Lees ook: Is een dopamine detox gezond?

Lees ook: Digitaal welzijn: Hoe technologie ons stress bezorgt

Bronnen:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com
https://www.webmd.com
https://health.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.mirror.co.uk
https://www.dailymail.co.uk
https://brandondonnellymd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram