8 veelgestelde vragen over zonneproducten

dossier

Zonneproducten beschermen je huid tegen de schadelijke stralen van de zon om zo huidverbranding, rimpels en huidkanker te voorkomen. Maar zijn goedkope zonnecrèmes even goed als dure? Welke factor heb je nodig? Deze en heel wat andere veelgestelde vragen beantwoorden we in dit artikel. 

Lees ook: Waarom de eerste zon gevaarlijk is

1. Zonnecrème of zonneolie: wat is het verschil?

In de winkelrekken en bij de apotheek vind je zonneproducten in allerlei vormen: zonnemelk, -crème, -gel, -olie, -sticks en -sprays. De verschillende soorten bieden dezelfde bescherming tegen de zon. Welke je best gebruikt, hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur. Al kan één soort wel geschikter zijn dan de andere, naargelang waar je het product wil aanbrengen. 

  • Crèmes (lotions): voor de droge huid en het gezicht.
  • Gels: voor de behaarde huid (de hoofdhuid en behaarde borst).
  • Sticks: rondom de ogen en op de lippen.
  • Sprays: makkelijker voor kinderen. 

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

2. Wat moet eerst: zonnecrème of antimuggenspray?

Als je zowel zonnecrème als anti-muggenproduct moet aanbrengen, dan moet je eerst het zonneproduct smeren en pas nadien het antimuggenproduct. Er zijn wel nog enkele andere zaken waarmee je rekening moet houden. Klik op de link hieronder om meer te lezen over dit onderwerp. 

Lees ook: Zonnecrème en insectenrepellent: wat komt het eerst?

3. Hoelang blijft zonnecrème goed?

Getty_zonnecreme_kind_zomer_strand_2023.jpg

© Getty Images

Net zoals cosmetica- en voedingsproducten hebben zonnebrandproducten een beperkte houdbaarheid. Die staat op de verpakking vermeld, doorgaans in maanden. 12M wil bijvoorbeeld zeggen dat het product, eenmaal geopend, twaalf maanden houdbaar is. Al na opening verliest het product namelijk heel langzaam aan kwaliteit, waardoor het na twaalf maanden mogelijks niet meer de beschermingsfactor (SPF) heeft als op de verpakking vermeld staat. Ruikt het product vies of heeft het een rare kleur, gooi het dan weg. Zonnebeschermingsproducten moet je droog en koel bewaren. Als de zonnecrème te warm is geworden, kan de textuur veranderen. De crème mengt dan niet meer goed. Ook in dat geval kan je beter het product niet meer gebruiken. 

Lees ook: Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

4. Welke factor moet je gebruiken?

Hoe goed je beschermd ent tegen de zon, hangt af van onder andere de weersomstandigheden, het tijdstip van de dag, je huidtype, hoe de lotion is aangebracht en hoeveel je gebruikt.

In onze regionen op een licht zonnige dag kan een factor 15 al voldoende beschermen. Is het zomer en ga je in de zon zitten? Dan kan je beter een hogere factor smeren. 

Als je je huid langdurig blootstelt aan de zon, raadt men aan een factor 30 of hoger te gebruiken. Uiteraard moet je de zonnecrème tijdig opnieuw aanbrengen. Na het zwemmen is het aangewezen je telkens opnieuw in te smeren, zelfs al zou het om een waterbestendige zonnecrème gaan.

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

5. Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?

Een dagcrème, BB-, CC-cream of een foundation met een zonnebeschermingsfactor (SPF) van 30 beschermt in principe even goed als een 'normale' zonnecrème met een SPF van 30. Maar er zitten enkele addertjes onder het gras. Klik op de link hieronder om meer te lezen.

Lees ook: Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?

6. Word je bruin als je smeert met factor 50?

Een veelgehoord argument bij mensen om zich niet in te smeren met factor 50, is dat ze niet bruin zouden worden, maar dat klopt niet. Je zal minder snel verbranden, en de UV-straling is minder schadelijk, maar je huid wordt wel degelijk bruin met factor 50.

De term 'sunblock' mag overigens niet meer gebruikt worden. Volgens de FDA (Food and Drug Administration) wekt de term de indruk dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100 procent bescherming tegen UV-stralen niet mogelijk is.

Lees ook: Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?

7. Kunnen anti-zonnebrandmiddelen een hormoonverstorende werking hebben?

Hormonen zijn in het lichaam verantwoordelijk voor het regelen van verschillende lichaamsprocessen, zoals het regelen van de maandelijkse cyclus van de vrouw (oestrogenen) of de opslag van suikers in het lichaam (insuline). Sommige stoffen kunnen de hormoonfuncties in je lichaam verstoren, maar zonneproducten hebben geen hormoonverstorende werking en zijn dus volledig veilig in gebruik.

Lees ook: Wat zijn hormoonverstoorders en hoe gevaarlijk zijn ze voor onze gezondheid?

8. Zijn dure zonnecrèmes beter dan goedkope?

De veiligheid van cosmeticaproducten staat los van de prijs. Alle producten - zowel goedkope als dure en zowel ‘natuurlijke’ als andere - moeten voldoen aan bepaalde eisen die wettelijk zijn vastgelegd. 

Lees ook: Soorten huidkanker: welke vlekjes zijn mogelijk kwaadaardig?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram