Maandstonden: waarom is je bloed soms bruin?

dossier

Je menstruatie zegt veel over je gezondheid. Volgens experten is het zelfs een even belangrijke parameter als bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Een van de factoren die je in de gaten moet houden, is de kleur van het bloedverlies.

Lees ook: Oorzaken van tussentijds vaginaal bloedverlies

Kleur van bloedverlies

Getty_bloedverlies_menstruatie_2023.jpg

© Getty Images

Het is normaal dat je menstruatie verschilt in duur, consistentie en kleur. De ene dag is je bloeding bijvoorbeeld dun en waterig, de andere dag dik en klonterig. Is het veeleer roze van kleur, dan betekent dat meestal dat je oestrogeenniveau aan de lage kant is. Lichtgele afscheiding kan op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen wijzen. Witachtig bloed is dan weer een signaal van bloedarmoede. Bij een mix van grijs en rood bloed is de oorzaak wellicht een infectie zoals een soa. In dat geval geurt je bloed ook sterk. Felrood is de kleur die je menstruatie normaal hoort te hebben.

Lees ook: Trichomonas (SOA): symptomen en behandeling

Wat zijn mogelijke oorzaken van bruin bloed?

Heeft je menstruatiebloed een donkerbruin kleurtje, dan is dat niks om je zorgen over te maken. Het betekent dat er overgebleven resten baarmoederslijmvlies en bloed mee naar buiten komen. Aangezien dat bloed langer blijft zitten, heeft het meer tijd om te oxideren en wordt het bruin of zelfs zwart. Meestal gebeurt dit aan het einde van je menstruatie. 
Ook bepaalde vormen van anticonceptie kunnen bruine afscheiding veroorzaken, zowel vóór de menstruatie, tijdens de menstruatie of zelfs tussen de menstruaties in. Dat komt doordat anticonceptie onze hormoonspiegels beïnvloedt.

Wanneer is bruin bloed niet normaal?

Als het bloed een bruine kleur heeft en je ervaart tegelijk ook bepaalde klachten, dan meld je dit het best aan je arts. Dat geldt voor de volgende situaties:

  • Als je zwanger bent en bruinkleurige bloedingen hebt.
  • Als het bruin bloed gepaard gaat met menstruaties die langer dan zeven dagen duren, als er minder dan 21 dagen of meer dan 35 dagen tussen twee menstruaties zit, als je meer dan drie tot zes maanden geen menstruatie hebt of als je bloedingen krijgt tussen de menstruaties door. Raadpleeg ook een arts als je tegelijkertijd lijdt aan pijn in de onderbuik of vagina, koorts of vermoeidheid.
  • Bruin menstruatiebloed kan een teken zijn van het polycysteusovariumsyndroom (PCOS). Dan heb je naast bruine afscheiding mogelijks ook last van onregelmatige cycli, abnormale haargroei, zwaarlijvigheid, acne, onvruchtbaarheid en cysten op de eierstokken.
  • Bruine afscheiding kan verder een symptoom zijn van een gistinfectie of een seksueel overdraagbare aandoening (soa), zoals gonorroe of chlamydia.
  • Soms wijst het op een ontsteking, zoals cervicitis of vaginitis of in zeldzame gevallen zelfs baarmoederhalskanker.

Lees ook: Vaginale schimmelinfecties: onschuldig maar onaangenaam

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram