Zijn voorgesneden groenten even gezond als verse groenten?

123m_groenten_champignons_koken_2022.jpg

dossier

Voorgesneden selder, prei, broccoli, soep- en wokgroenten, sla, paprika’s enzovoorts zijn steeds populairder en ook onder andere ananas en watermeloen kan je hapklaar kopen. Maar zijn groenten en fruit die al gesneden verpakt zijn even goed en even gezond als verse producten die je zelf snijdt?

Lees ook: Hoe meer fruit en groenten we eten, hoe beter voor onze gezondheid?

Lees ook: Rauwe of bereide groenten: wat is het beste?

Wat is het verschil tussen voorgesneden en verse groenten en fruit?

  • De nutritionele samenstelling van verse en industrieel verwerkte groenten is vergelijkbaar. Dit is vooral te danken aan een snel en streng gecontroleerd verwerkingsproces. De te verwerken groenten worden in een zeer korte tijdspanne overgebracht naar de verwerkende bedrijven waarna ze onmiddellijk worden verwerkt. Er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt (de enige uitzondering is dat de schijfjes appel een badje krijgen met vitamine C (calcium ascorbaat) tegen het bruin worden), en het verlies aan vitamines is vrij beperkt. Ook bij bewaring van verse, ongesneden groente en fruit gaan trouwens vitamines verloren. Dat betreft dan vooral vitamine C.
  • De kans dat ziekmakende bacteriën in de groenten terecht komen is uiterst klein door de strenge hygiëneregels en het strikt respecteren van de koudeketen. Bij kiemgroenten (zoals taugé, linzen, preikiemen, tuinkers, alfalfa enz.) ligt de kans op besmetting mogelijks wel iets hoger, maar de kans is nog steeds bijzonder klein.
  • Voorgesneden groenten en fruit bederft sneller, omdat zuurstof en bacteriën op de producten kunnen inwerken. Dit wordt geremd door hightech verpakkingsmateriaal: de lucht in de zakjes bevat minder zuurstof en meer koolzuur dan gewone lucht, waardoor bederfbacteriën minder goed kunnen groeien. Deze bacteriën hebben geen invloed op de gezondheid, ze resulteren alleen in kwaliteitsverlies. Voorgesneden groente en fruit kunnen daarom het best op de dag van aankoop worden gegeten, en zeker wanneer de verpakking open is. Respecteer alleszins de bewaardatum.
  • Ook voorverpakte rauwe groenten moet je voor gebruik wassen om bacteriën en verontreinigingen te verwijderen.

Lees ook: Pesticiden: hoe kan je bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zoveel mogelijk vermijden?

Lees ook: Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram