Vaker eten zou cholesterol doen dalen

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Het cholesterolgehalte in het bloed zou niet alleen afhankelijk zijn van wat men eet, maar ook hoe vaak men eet. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Volwassen mannen en vrouwen tussen 45 en 75 jaar die meerdere keren per dag eten hebben namelijk minder LDL-cholesterol (de 'slechte' cholesterol) dan mensen die slechts één of twee keer per dag eten, ondanks het feit dat bij de frequente eters doorgaans een hogere calorie- en vetiname werd vastgesteld. Ook de totale cholesterol lag gemiddeld 5% lager bij diegenen die 6 of meer keer per dag aten, in vergelijking met diegenen die slechts één of twee keer aten. Er werd evenwel geen verhoging van het HDL-cholesterol (de 'goede' cholesterol) vastgesteld.
Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is volgens de onderzoekers dat de verschillende eetpatronen een verschillend metabolisch proces uitlokken. Zo wordt bij de frequente eters een hogere verbranding van suikers vastgesteld door de verhoogde afscheiding van insuline na elke maaltijd, en een verhoogde activiteit van enzymes die verantwoordelijk zijn voor de synthese van cholesterol.

Bron: British Medical Journal 2001, 1286-1288.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram