Waarschuwing tegen het gebruik van insectenwerende middelen op basis van DEET

Laatst bijgewerkt: mei 2019

nieuws Deet (N,N-diethyl-3-methylbenzamide), het actieve ingrediënt in vele insectenwerende producten, is potentieel gevaarlijk. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Montpellier in Frankrijk, gepubliceerd in het vakblad BMC Biology. Bij proefdieren, insecten en muizen, werd vastgesteld dat Deet de werking van zenuwen kan verstoren en zenuwen kan beschadigen. De resultaten zijn volgens de onderzoekers ook relevant voor de mens.
In de huidige aanbevelingen voor producten op basis van Deet wordt langdurig gebruik afgeraden. Contact met de lippen, de mond, de slijmvliezen, de ogen en op beschadigde of geïrriteerde huid (wondjes, eczeemvlekken, ernstige zonnebrand) moet vermeden worden.
Bij kinderen en zwangere vrouwen moet u extra voorzichtig zijn met DEET.
• Voor kinderen en zwangere vrouwen worden concentraties tussen 20 en 30% aanbevolen.
• Gebruik net genoeg product en breng het niet te vaak aan (indien mogelijk slechts 1 keer per dag). Het product werkt hooguit enkele uren, zodat het uitsluitend gebruik van een repellant onvoldoende bescherming garandeert voor de volledige nacht en in risicogebieden ook andere maatregelen nodig zijn (zoals een muskietennet).
• Vermijd de handen om te verhinderen dat het product zo in contact zou komen met de mond of de ogen. Het wordt aangeraden om de restanten van de repellant van de huid telkens af te wassen wanneer de bescherming niet langer nodig is.
Het zeer kleine risico voor mogelijke nevenwerkingen door deet weegt echter niet op tegen het risico van de door muggen overgedragen infectieziekten in sommige landen.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram