Gezond barbecuen

Laatst bijgewerkt: juni 2011

nieuws Barbecue niet te heet
• Bij de verbranding van houtskool komen schadelijke stoffen vrij, de zogeheten PAK's. Wanneer het vlees te snel op het vuur wordt gelegd, komen die stoffen op het eten terecht. Wacht daarom met het roosteren tot de kolen met een laagje witte as zijn bedekt en er geen vlammen meer te zien zijn.
• Stukjes vlees, vis en groente verbranden makkelijk wanneer het vuur nog vlamt, het rooster te dicht op het vuur ligt of het product niet vaak genoeg wordt gekeerd. Houd daarom voldoende afstand tussen het rooster en de kolen: 25 tot 40 centimeter.
• Begin met het vlees dat de meeste hitte nodig heeft: eerst rundvlees (biefstuk), dan kalfsvlees, lamsvlees en spiesen, daarna varkensvlees en als laatste vis en voorgegaard vlees (zoals kip)
• Bestrijk het rooster met olie om te voorkomen dat het vlees blijft ‘plakken’.
• Bak het vlees aan beide kanten bruin, maar laat het niet te donker worden. Draai het vlees regelmatig, om aanbranden te voorkomen
• Snijd verbrande stukjes eraf en gooi ze weg. Het is niet verstandig verbrande (zwarte) stukjes vlees te eten. De verkoolde delen bevatten PAK's en die zijn schadelijk.
• Soms kan wat vet uit het vlees in het vuur druppelen. Ook door verbranding van vet ontstaan schadelijke stoffen. Neem daarom niet al te vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees of vis voor het roosteren droog.

Barbecue niet te rauw
Een ander nadeel van oververhitting is dat het vlees er van buiten wel gaar uitziet, maar van binnen soms nog rauw is. De bacteriën die altijd op het vlees, vis of kip zitten, vermenigvuldigen zich bij een temperatuur boven 10 graden Celsius snel.
• Haal de producten daarom niet te lang van te voren uit de koelkast;
• bewaar wat niet direct gebruikt wordt in de koelkast;
• zorg dat het vlees goed gaar wordt.
• Kook grotere stukken vlees (voornamelijk kip) van tevoren voor of gaar ze voor in de magnetron. Hierdoor wordt het vlees gedeeltelijk gaar en kan het op de barbecue in niet al te lange tijd verder gaar en bruin worden.
• Leg gaar vlees nooit terug op een bord waarop rauw vlees heeft gelegen en gebruik voor het snijden van bereid vlees een schoon mes. Houd gaar en rauw vlees kortom goed gescheiden. Gebruik verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram