9 tips voor mensen die iemand in hun omgeving hebben met een vruchtbaarheidsprobleem.

nieuws Omgaan met vruchtbaarheidsproblemen is voor alle betrokkenen moeilijk. Omdat vruchtbaarheidsproblemen een gevoelig onderwerp zijn, is het soms goed te weten wat je wel en niet kan of mag zeggen/doen.
Als ouder, familie, vriend of collega wil je het alleen maar beter maken voor het koppel en proberen de pijn die ze voelen bij hun onvervulde wens weg te nemen. Maar, het grootste geschenk dat je hen kan geven is een luisterend oor, een klankbord. In plaats van de pijn weg te wuiven kan je ze verminderen door je vraag te stellen “hoe kan ik je helpen”?

1. Probeer het probleem niet te minimaliseren in de zin van “maak je toch geen zorgen, je hebt elkaar toch nog, je hebt tenminste geen kanker”. Wat je beter wel doet is luisteren naar het koppel en geen oordeel vellen.

2. Zeg niet tegen een koppel dat net een miskraam te verwerken had “dat het zo moest zijn, dat ze nu wel snel terug zwanger zullen zijn en dat het de volgende keer wel zal loslopen”.
Probeer je te realiseren dat het koppel al lang op dit kind aan het hopen was en dat ze (alweer) een toekomstbeeld uit elkaar zien spatten. Spreek over het gebeuren in termen van “verlies en verdriet”, gevoelens die het koppel zeker ondergaat.

3. Geef geen medisch advies en beveel geen dokters aan zonder dat het koppel er specifiek om vraagt. Vertel het koppel wel dat je graag luistert naar de details van de procedure die ze willen delen en dat ze steeds mogen bellen na een volgende stap in hun behandeling.

4. Ga er niet vanuit dat elke nieuwe medische ontwikkeling waarover je in de krant leest dé oplossing is voor het koppel. Het kan een compleet irrelevante nieuwigheid zijn. En wanneer het een behandeling is waarvoor het koppel wel in aanmerking komt, is de kans zeer groot dat ze er al veel meer over weten dan wat er in de krant staat. Wat je wel kan doen is vragen aan het koppel of er boeken of artikels zijn die je kan lezen om beter te begrijpen waar ze medisch doorgaan.

5. Verwacht niet dat het koppel vrolijk zal reageren op geboortekaartjes, babyborrels, babyfoto’s, een aankondigingen van zwangerschappen, ... Geef ze voldoende tijd om te beslissen of ze al dan niet geconfronteerd willen worden met baby’s. Het wel of niet kunnen omgaan met deze gelukkige momenten zal afhangen van koppel tot koppel en is soms ook afhankelijk van het moment in de behandeling.

6. Begin geen publieke discussie over vruchtbaarheidsproblemen als je niet weet of het koppel hiervoor open staat. Kies een privé moment uit om te vragen of het koppel al dan niet over hun vruchtbaarheidsproblemen of -behandelingen willen praten. Het feit dat je hen laat kiezen om er al dan niet over te praten geeft hen een gevoel van controle.

7. Ga er niet vanuit dat het ok is om met de partner van iemand met vruchtbaarheidsproblemen te praten over hun situatie. Respecteer de privacy van beide personen in een relatie en ga er niet vanuit dat ze beiden met jou willen praten over hun probleem.

8. Vertel geen succesverhalen van anderen die door één of andere behandeling/alternatieve therapie of specialist toch zwanger werden of hun kinderwens vervulden door adoptie.
Stel wel voor dat, als ze in contact willen komen met anderen die zwanger werden na behandeling of adopteerden, je hen kan voorstellen aan iemand.

9. Vermijd clichés zoals “ga eens op reis”, “je denkt er teveel aan”, “je bent te gestresseerd”…. Besef dat vruchtbaarheidsproblemen niet tussen de oren zitten en dat er vaak een medische oorzaak aan vooraf gaat.

Info:
Dag van de Kinderwens
www.deverdwaaldeooievaar.be


Laatst bijgewerkt: maart 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram