Ook babytandjes moeten gepoetst worden

Laatst bijgewerkt: maart 2009

nieuws -Vanaf de doorbraak van het eerste tandje moet u poetsen. Poets de tandjes 1 keer per dag, best 's avonds met een heel klein beetje fluoridehoudende peuterpasta - max. 500 ppm. fluoride (zie verpakking). Gebruik een gaasje of een speciaal tandenborsteltje voor baby's.
-Van 2 tot 6 jaar moet u de tandjes 2 keer per dag poetsen, na het ontbijt en voor het slapengaan, met een fluoridehoudende peutertandpasta - max. 500 ppm. fluoride. Tot uw kindje kan spoelen (3 à 5 jaar) gebruikt u maar een heel klein beetje peutertandpasta, ook daarna mag het nooit meer dan de grootte van een erwt zijn. Een grote hoeveelheid fluoride kan nadelige gevolgen hebben voor de tanden, en kan zebratanden of witte krijtstrepen op de tanden veroorzaken.
-Vanaf 6 jaar poetst u 3 keer per dag: na het ontbijt, 's middags en vóór het slapengaan, met een gewone fluoridehoudende tandpasta - tussen 1000 - 1500 ppm. fluoride.
Om tandcariës te voorkomen is ook belangrijk:

• Leg uw baby nooit te slapen met een zuigflesje of een fopspeen besmeerd met zoetigheid (bv. met honing).
• Maak ook overdag van zuigen geen gewoonte. Geef het zuigflesje met fruitsap niet te lang aan uw baby. Vaak kleine beetjes sap sabbelen kan het melkgebit op ernstige wijze aantasten.
• Leer uw kindje vanaf 6 à 8 maanden uit een beker drinken. Dan is de verleiding minder groot om voortdurend te drinken. Een tuitbeker kan een goede overgang zijn, maar gebruik hem niet te lang. Kies liever onmiddellijk een open beker. Zo ontwikkelt zijn mondmotoriek zich beter.

Tip: bescherm vandaag de babytandjes voor morgen
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram