Zijn rimpelvullers veilig?

nieuws Het Nederlandse RIVM heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek gedaan naar injecteerbare rimpelvullers. Dat zijn producten die via een injectienaald onder een rimpel worden ingespoten, waardoor de rimpel vermindert of zelfs verdwijnt. Rimpelvullers worden niet alleen gebruikt voor het opvullen van rimpels, maar ook bij de behandeling van mensen met littekens of HIV-patiënten die te maken hebben met het verdwijnen van vet in het gezicht.
Er zijn verschillende soorten rimpelvullers. Sommige worden vrij snel (1-5 maanden) door het lichaam afgebroken en verdwijnen daarna uit het lichaam. Er zijn ook semi-permanente rimpelvullers die langzamer door het lichaam worden afgebroken (5-12 maanden). Als derde zijn er de permanente rimpelvullers, die geheel of gedeeltelijk niet door het lichaam worden afgebroken en daardoor levenslang in het menselijke lichaam aanwezig blijven. Botox (botuline toxine) is geen rimpelvuller. Botoxinjecties worden wel toegepast om rimpels te bestrijden, maar ze werken op een andere manier.
De afgelopen jaren zijn er verschillende berichten in kranten en op tv verschenen over ernstige bijwerkingen na behandeling met rimpelvullers.
Een voordeel van semi-permanente vullers is dat er in het algemeen geen chirurgische ingreep nodig is, om de vuller te verwijderen bij een ongewenst effect of complicaties. Dit komt doordat de vullers na een bepaalde tijd geresorbeerd worden door het lichaam. Een nadeel is dat het effect niet blijvend is.
Voordelen van permanente rimpelvullers zijn dat er geen zware chirurgische ingreep nodig is en dat het effect blijvend is. Een belangrijk nadeel is dat als het effect niet naar wens is, de vuller niet zonder blijvende schade verwijderd kan worden.
Het is mogelijk dat er bijwerkingen optreden, zowel kort na de behandeling als op de langere termijn. Bijwerkingen op de korte termijn ontstaan meestal door de injectie en verdwijnen vaak weer spontaan. Voorbeelden hiervan zijn pijn, zwellingen, roodheid en koorts.
Op de langere termijn kan het lichaam ongewenste reacties vertonen op de vuller. Het meest genoemd zijn harde knobbels die ongemakkelijk of zelfs pijnlijk voor de patiënt kunnen zijn. Soms verdwijnen deze knobbels spontaan of na een behandeling met ontstekingsremmers. Als deze behandeling geen effect heeft, kunnen de knobbels alleen operatief verwijderd worden. Hierdoor kunnen littekens ontstaan. Op basis van de huidige literatuurstudie is het niet mogelijk om aan te geven hoe vaak deze bijwerkingen voorkomen.
www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram