ad

Ontsmettingsmiddelen voor wonden

Laatst bijgewerkt: januari 2006
verband-hand.jpg

nieuws Spoel open schaaf- en snijwonden onder zacht stromend lauw water of maak ze schoon met een fysiologische zoutoplossing. Haal vuil of splinters weg met een pincet die is ontsmet met 70% alcohol.
Wacht met ontsmetten tot een eventuele bloeding is gestopt.
Als u twijfelt of het nodig is om de wond te hechten, ga dan naar de huisarts. Hechten kan tot 8 uur na het ongeval.
Ontsmet een open wond met chloorhexidine-oplossing, povidonjodium-oplossing, povidonjodium-zalf of honing-zalf.
• Chloorhexidine is een heldere, ontsmettende vloeistof, crème of spray. Mogelijke bijwerking: huidirritatie, allergische reacties. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor chloorhexidine.
• Povidonjodium (Betadine), een bruine vloeistof die jodium bevat. Povidonjodium werkt zolang het bruin op de wond zichtbaar is. Maar door deze kleur is de wond moeilijker te bekijken. Mogelijke bijwerking: huidirritatie, allergische reacties. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor jodium, bij schildklierafwijkingen en bij zwangerschap of borstvoeding.
• Honingzalf of honingverband. De speciale, medicinale, gesteriliseerde honing doodt bacteriën, virussen en schimmels en vermindert ontstekingsverschijnselen. Eenmaal per dag of per twee dagen aanbrengen op de wond. Zalf afdekken met een passend afdekverband. Gebruik dit niet bij overgevoeligheid voor bestanddelen van honing.

Raadpleeg bij een diepe wond of een bijtwond altijd de huisarts. Ook bij een open wond die na twee dagen nog pijnlijk is of die na een week nog niet genezen is, raadpleeg je het best de huisarts.
ad


pub