ad

Brandwonden: gebruik water

Laatst bijgewerkt: januari 2006
handen-wassen-3.jpg

nieuws

Door snel en correct te reageren, kan de omvang en de ernst van een brandwonde vaak sterk beperkt worden.
• De eerste stap is steeds: water. Houd het verbrande lichaamsdeel gedurende 15 minuten onder zacht stromend water van 15 à 18° C. Gebruik geen ijskoud water omdat het lichaam dan te sterk afkoelt. Vooral bij kinderen en zwaar verbranden moet u dit vermijden. Leg ook nooit ijs op de verbrande lichaamsdelen. Wanneer de brandwonden te uitgebreid of te verspreid zijn, kunt u het slachtoffer ook in een bad met lauw water leggen. Of dep de verbrande plekken met koude compressen die u voortdurend vernieuwt.
• Voorkom huidinfecties. Een brandwonde van de eerste graad moet u ontsmetten met kleurloos ontsmettingsmiddel. Breng eventueel op de ontsmette huid een laagje zalf aan op basis van zilversulfadiazine (Flammacerium®, Flammazine®, Sulfasil®). Dek af met steriel gaasverband. Een brandwonde van de tweede graad bedekt u het best met zalf op basis van zilversulfadiazine of een speciaal voor dit doel bestemd verband. Vraag raad aan uw arts of apotheker.
Smeer in geen geval vestof (olie, boter...) op een brandwonde: u loopt het risico dat de huid vuil wordt en infecteert. • Trek kledingstukken alleen uit wanneer dit heel vlot gaat of wanneer de verbranding is veroorzaakt door scheikundige producten. Kleren die aan de huid blijven kleven mag u in geen geval lostrekken.
• Probeer om ringen en andere sieraden te verwijderen.

Tracht ook de ernst van de verbranding in te schatten. Hiervoor bestaan drie criteria:
• de graad van de verbranding :
Eerste graad: De huid is nog heel, maar kleurt rood en voelt pijnlijk aan.
Tweede graad: De huid is rood. Er vormen zich blaren en de wonde is erg pijnlijk.
Derde graad: De huid ziet er grijs tot zwart uit en doet geen pijn.
• de uitgestrektheid van de verwondingen
• de plaats van de verbranding (getroffen lichaamsdelen)
Bij ernstige brandwonden is onmiddellijke medische bijstand vereist en moet het slachtoffer zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd brandwondencentrum worden overgebracht.

zie ook artikel : Brandwonden: water, de rest komt later
ad


pub