Ontbijt belangrijk voor scholieren

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
brood-en-boter.jpg

nieuws Slechts één op tien scholieren zou een goed en evenwichtig ontbijt nemen. Eén op tien daarentegen ontbijt zelden of nooit. Nochtans is een goed ontbijt belangrijk. Onder meer om de glycogeenreserves na de nacht aan te vullen, en om essentiële voedingsstoffen zoals de vitamines B1, B6 en B9, ijzer en calcium in te nemen. Uit de Amerikaanse Bogalusa Heart Study bleek dat kinderen die geen ontbijt namen minder dan 2/3 van de aanbevolen hoeveelheden van deze voedingsstoffen consumeerden.
Geen of een slecht ontbijt heeft een invloed op de te leveren prestaties. Een Deense studie vergeleek de invloed van diverse ontbijten bij 195 kinderen van 10 jaar. Eén groep kreeg een ‘volwaardig' ontbijt dat 20 % van de dagenergie aanbracht en een andere groep kreeg een ‘onvolwaardig' ontbijt, dat minder dan 10 % van de vereiste dagenergie aanbracht. Kinderen die een ‘volwaardig' ontbijt namen, in vergelijking met de ‘onvolwaardige' ontbijtgroep, scoorden beter op fysieke uithouding en behaalden betere resultaten op tal van rekentests.
Een goed ontbijt zorgt voor een voldoende aanbreng van koolhydraten. Uit de CARMEN studie (Carbohydrate Ratio Management of European National Diets) blijkt dat een vetarme en een koolhydraatrijke voeding gunstig is voor een goede controle van het lichaamsgewicht. Omgekeerd blijken kinderen die niet of slecht ontbijten een hogere kans op zwaarlijvigheid te hebben.

Bronnen:
Nicklas TA et al. Am J Clin Nutr 1998 ; 67(suppl) : 757s-63s
Wyon DP et al. Int J Food Sci Nutr 1997 ; 48(1) :5-12
Ma Y et al. Am J Epidemiol 2003 ; 158(1) : 85-92
Saris WH et al. Int J Obes Relat Metab Disord 2000 ;24(10) :1310-8

Lees ook: 10 goede redenen om ook tijdens het schooljaar tijd te maken voor een goed ontbijt
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram