Mondpiercings kunnen gevaarlijk zijn

Laatst bijgewerkt: April 2018 | 14 reacties
123-mondpiercing-tong-04-181.jpg

dossier Piercings in de tong, lippen of wangen houden een aantal risico’s in.

Infecties: onze mond bevat miljoenen bacteriën, die na een mondpiercing infecties kunnen veroorzaken. Ook het met de hand aanraken van de piercings kan de kans op een ontsteking verhogen.
Langdurige bloedingen: als tijdens het piercen een bloedvat wordt geraakt, kan er een langdurige bloeding met ernstig bloedverlies optreden.
Pijn en zwellingen: dit zijn vaak voorkomende symptomen bij piercings in de mond. In extreme gevallen kan een sterk opgezwollen tong de luchtwegen blokkeren en de ademhaling bemoeilijken.
Beschadigde tanden en kiezen: door contact met de metalen piercings kunnen er splintertjes losraken of kan een tand of kies breken. Ook gerestaureerde tanden, bijvoorbeeld met een kroon of een schildje, kunnen door mondpiercings worden beschadigd.
Beschadigd tandvlees: tandvlees kan door de piercings beschadigd raken of worden teruggedrongen. Terugwijkend tandvlees ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar kan ook leiden tot tandwortelbederf en tandvleesaandoeningen.
Beperking van de mondfunctie: sieraden in de mond kunnen leiden tot overmatige speekselvorming, problemen met het uitspreken van woorden en moeite met kauwen en slikken.
Ziektes die via bloedcontact worden overgedragen: mondpiercings worden genoemd als mogelijke factor bij de verspreiding van hepatitis B, C, D en G.
Endocarditis: piercings in de mond geven een risico op endocarditis, een ontsteking van de hartkleppen en de binnenwand van het hart. De wond die tijdens het aanbrengen van de piercing ontstaat, geeft bacteriën de kans in de bloedsomloop te komen, waardoor ze het hart kunnen bereiken.

zie ook artikel : Risico's piercings en tatoeages

Hoe lang kan een mondpiercing blijven zitten?

Zolang je mond vrij is van infecties en de piercing een normaal functioneren niet in de weg staat, kan de piercing onbeperkt in de mond blijven. Let er wel op dat je bij het eerste teken van pijn of problemen je tandarts raadpleegt.
Vanwege de risico's die ook na het genezen van de wond blijven bestaan, zoals beschadiging van het gebit of losgeraakte en doorgeslikte sieraden, is het het veiligst mondpiercings helemaal te mijden. Vraag alleszins vooraf uitleg aan je tandarts.

zie ook artikel : Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

bron: www.colgate.be
verschenen op : 16/04/2018

14 reacties

Mondpiercings kunnen gevaarlijk zijn

door rony, 16 April 2018 om 16:09

Gek zijn doet geen pijn zeggen ze. Behalve bij allerlei piercings dan. Allemaal een aangename ontsteking gewenst....

tongpiercing

door jurgen, 1 September 2011 om 08:12

ah ik heb er momenteel veel last van , maar de oorzaak is niet mijn tongpiercing .. ik heb wat geerfd van mijn moeder waardoor ik heel veel last heb van mijn tandvlees , ook is de kans als ik niet naar de specialist ging dat mijn tanden uitvallen , hierdoor is een tongpiercing niet altijd aangenaam .. tandvlees doet erg veel pijn en bloed vaak ook .. nuja ik heb de gewoonte om met pijn piercing te spelen :p heb heel lang een plastieke gedragen maar ben het bolletje kwijt dus is ie van ijzer momenteel en niet goed voor mijn tanden en tandvlees omdat ik er zowieso last van heb.. heb die nu even uitgedaan en een mondverzorging gedaan , zal nu wel eventjes geen pijn doen .. aja ik spreek binnenmonds en soms onverstaanbaar wat ik zelf weet en waar ik op let , ik was in begin bang dat ik helemaal niet meer verstaanbaar was met sommige letters/woorden maar dat is nu niet het geval , gelukkig anders had ik die niet laten steken .. en het probleem was dat mijn tong te klein was dus hebben ze die schuin door men tong moeten steken (normaal is da recht) daardoor was mijn tong wel een week opgezwollen , maar na alles heb ik er geen spijt van of nog geen ontstekingen gehad door de tongpiercing buiten die week ik begin dan..

Tongpiercing

door Debbie, 24 September 2006 om 10:45

Ik heb nu 2 jaar mijn tongpiercing, en gelukkig heb ik er geen last van (gehad) De piercing is goed geplaatst, en ik heb een wat korter staafje in mijn tong, zodat de piercing niet zo aanwezig is in mijn mond. Ik bijt er ook nooit op. Als je bang bent dat je tanden gaan slijten, kun je natuurlijk ook plastic balletjes kopen, liever dat de balletjes stuk gaan dan je tanden... Groetjes Debbie

piercings

door pumagirlke, 17 September 2006 om 16:40

ik hab al meer of 2jaar mijn tongpiercing, kheb er nooit last van gehad, het nadeel is wel dat je tanden afslijten en dat je terwijl je iets eet wel het risico kan lopen om er eens op te bijten, wat erg pijnlijk kan zijn! als je hem pas hebt moet je hem idd spoelen met mondwater van kruidvat, koude dranken, ijsjes helpen ook en een ijsblokje in je mond nemen kan ook enorm veel deugd doen, maar liefst niet direct op de piercing houden. vele groetjes

al anderhalf jaar piercing

door valerie, 11 August 2006 om 23:44

ik heb al anderhalf jaar men tongpiercing en absoluut geen last van als hier bewezen wordt dat dit schadelijk is, een goede mondhygiëne doet wonderen zenne. hygiëne is een must!!!

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub