ad

Insectenrepellents verminderen doeltreffendheid zonnebrandcrème

Laatst bijgewerkt: mei 2019
muskietennet-.jpg

nieuws Repellants op basis van D.E.E.T. (N,N-diëthyl-3-methylbenzamide of diëthyl-toluamide) verminderen de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes. De repellant (D.E.E.T. of andere) kan samen met de zonnecrème worden aangebracht, maar men raadt aan een zonnecrème met hogere beschermingsfactor te gebruiken of bijkomende bescherming tegen U.V.-stralen te nemen.
Repellants op basis van DEET moeten om de 6 uur aangebracht worden. Bij kinderen en zwangere vrouwen wordt uit voorzichtigheid aanbevolen concentraties D.E.E.T. van 20, maximum 30 % te gebruiken. Vooral bij kinderen immers zijn, zij het zelden en na toepassing van grote hoeveelheden, systemische ongewenste effecten gerapporteerd (o.a. encefalopathie, convulsies).
Experten raden aan om, zeker bij kinderen en zwangere vrouwen, het resterende product af te wassen wanneer bescherming niet langer nodig is. In verband met malaria is gebruik van een muskietennet tijdens de nachtrust de beste optie; kleine kinderen blijven best van zonsondergang tot zonsopgang onder een muskietennet.

zie ook artikel : Malaria (moeraskoorts, paludisme)


bron: Folia Pharmacotherapeutica

ad


pub