Baby's / Slapen op de rug, spelen op de buik

Laatst bijgewerkt: augustus 2017
123-baby-buiklig-spelen-08-17.jpg

nieuws

De motorische ontwikkeling bij baby’s in Vlaanderen lijkt het laatste decennium trager te verlopen; kinderen komen steeds later tot kruipen en stappen. Men veronderstelt dat dit onder andere het gevolg is van het overmatig gebruik van de Maxi-Cosi en het teveel aan rugligging. Op de rug slapen is noodzakelijk ter preventie van wiegendood. Wanneer de baby echter wakker is moet hij ook tijd spenderen op zijn buik en dit vanaf de geboorte. 
Positieve effecten van buiklig

Sterkere baby
Buiklig versterkt de nek-, rug- en armspieren die nodig zijn voor hoofdcontrole, rollen, zitten, kruipen en stappen.

Kruipen - wiebelen
Door buiklig gaat de baby zijn gewicht leren verplaatsen. Dit helpt om de nodige kracht en stabiliteit te ontwikkelen die later belangrijk zijn bij het zitten en kruipen.

Evenwicht
De baby wordt zich in buiklig bewust van zijn lichaam en de effecten van de zwaartekracht bij het opduwen.

Handvaardigheid
Doordat de baby op de buik ligt zal het zijn handen beter zien; dit zicht op de handen bevordert op zijn beurt de coördinatie en de handvaardigheid.

Rustgevend - kalmerend effect
Voor sommige kinderen is deze houding aanvankelijk onwennig, toch kan dit op termijn een geruststellend effect hebben.

Vertrouwen en onafhankelijkheid
De baby wordt in deze houding aangemoedigd om zijn bewegingen in de omgeving te controleren en de wereld systematisch te ontdekken.

Naast de positieve invloeden op zowel de grove als fijne motoriek is buiklig ook goed voor zowel de visuele als de mentale ontwikkeling.

Mogelijke gevolgen ruglig

Vertraagde ontwikkeling
Door een gebrek aan buiklig kan de baby onvoldoende stabiliteit ontwikkelen om vlot te leren omrollen en te komen tot zit. Hij kan moeilijkheden hebben met het verplaatsen van zijn gewicht om daarbij te komen tot een andere houding. Hierdoor kan zijn motorische ontwikkeling vertraagd of onregelmatig verlopen.

Schedelvervorming
Een baby kan door een gebrek aan buiklig en variatie in positionering een voorkeurshouding ontwikkelen. Hierbij kan het hoofd steeds naar dezelfde zijde gedraaid zijn. Omdat de schedel van een baby tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht is, kan het zijn dat het hoofd hierdoor aan één kant een afplatting krijgt en/of scheefgroeit.

Praktische tips

We raden aan om de baby regelmatig op de buik te leggen. Start met enkele minuten, laat de baby gewoon worden aan de positie, om dan gradueel op te bouwen naarmate de baby sterker wordt (van 5 minuten tot 20 à 30 min). We benadrukken het belang van het dagelijks liggen en spelen op de buik (minimaal 3 keer per dag) vanaf de geboorte. Probeer de baby hierbij niet te forceren en zorg ervoor dat hij uitgerust is en geen honger heeft. Hoe sneller uw baby aan deze houding gewoon wordt, hoe sneller hij de voordelen hiervan zal ervaren. Zorg wel steeds voor toezicht wanneer uw baby op de buik ligt.
Deze tips zijn bedoeld voor iedereen die met uw baby in contact komt.

1. Dragen
Wissel de manier van dragen af. U kunt de baby op de linker- of rechterarm dragen, met zijn rug tegen uw borst of met zijn buik op uw onderarm. Als u uw baby in een draagdoek draagt, zorg dan voor een afwisselende houding van het hoofd.

2. Spelen
Een goede manier om uw baby te laten wennen aan buiklig, is door hem op uw bovenlichaam te plaatsen met het hoofd naar u toe gericht. Dit zal hem motiveren zijn hoofd op te richten om naar u te kijken. Je kan eventueel ook gebruik maken van een kleine handdoek om onder de bovenarmen van de baby te leggen om het hem makkelijker te maken zich op te richten. Biedt aan beide zijden van de baby speelgoed aan om hem te stimuleren zijn hoofd te draaien en te reiken met zowel de linker- als de rechterhand.

3. Het verzorgen
Tijdens het verschonen en bij het aan- en uitkleden kunt u de baby van de ene zijde naar de andere zijde laten omrollen. Leg de baby na iedere verschoning een paar minuten op de buik. In die houding kan hij oefenen zijn hoofd op te tillen en gaat hij na een tijdje vanzelf met zijn hoofd naar links en rechts draaien.

4. Voeden
Wanneer u borstvoeding geeft, wisselt u automatisch de houding van uw baby; indien u flesvoeding geeft neem de baby dan afwisselend op de linker- of rechterarm.

5. Vervoer
De maxi-cosi is een handig vervoermiddel, maar we raden aan om het gebruik zoveel mogelijk te beperken. Het veelvuldig gebruik heeft namelijk een negatieve invloed op de ontwikkeling van buik- en rugspieren.

6. Slapen
Leg uw baby altijd op de rug om te slapen. Dit belangrijk slaapadvies wordt aanbevolen door Kind&Gezin ter preventie van wiegendood.


bron: www.vooruitopdebuik.be
verschenen op : 31/08/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt