ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Bevroren voedsel steek je best niet in de koelkast

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Voedsel ontdooien door het van de diepvries naar de koelkast te verhuizen of even in de microgolfoven te leggen is geen goed idee. Experts zijn het over eens dat je bevroren voedsel het best in koud water dompelt om het snel te kunnen bereiden.

“Vlees en vis ontdooi je het snelst in koud water. Het is ook een veilige manier van werken”, zegt de wetenschapster Susanne Ekstedt, verbonden aan het technisch onderzoeksinstituut van Zweden. “Dit is iets wat voedingswetenschappers al lang weten, maar de meeste mensen lijken zich hier niet van bewust”, klinkt het in een reactie aan de Scandinavische wetenschappelijke site Science Nordic .

Hoe ga je te werk? Leg het voedsel dat je wil ontdooien in een afsluitbaar diepvrieszakje zodat er geen water bij kan. Dompel het dan onder in een kom met koud water. Daarna gaat het snel omdat water beter warmte afgeeft dan lucht. Bijkomend voordeel: op deze manier voorkom je dat bacteriën groeien.

Bjørg Egelandsdal, een professor aan de Noorse universiteit van levenswetenschappen, steunt de wetenschappelijke theorie van zijn Ekstedt. Een van zijn collega’s, Per Einar Granum, gaat ook akkoord. Hij geeft nog mee dat je absoluut geen vlees mag ontdooien in de microgolfoven, tenzij je het gaat gebruiken in een stoofpotje. Deze vorm van ontdooien is veel te brutaal voor het vlees en maakt het taai.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160914_02468060

Het Nieuwsblad
ad


pub