ad

Eigen moedermelk het beste voor premature baby's

Laatst bijgewerkt: juni 2016
pasbe-prem-couv-170_400_08.jpg

nieuws De beste voeding voor te vroeg geboren kinderen is moedermelk van hun eigen moeder. Kinderen met een zeer laag geboortegewicht die worden gevoed met eigen moedermelk hebben een veel kleinere kans op ernstige infecties als sepsis of meningitis, de gevaarlijke darmziekte NEC of overlijden dan de kinderen die kunstvoeding krijgen.

De moeders van deze premature baby's kunnen echter vaak niet direct na de geboorte genoeg moedermelk produceren, waardoor zij zijn aangewezen op donormelk (melk van andere moeders) of kunstmelk. Uit onderzoek van VUmc en AMC in Amsterdam onder premature baby's in de eerste 10 dagen van hun leven blijkt dat gepasteuriseerde donormelk niet beter is dan kunstvoeding. Kinderen die donormelk krijgen hebben een even grote kans op dodelijke infecties, NEC of overlijden in de eerste 10 dagen: bij donormelk ging het om 42 % van de kinderen, bij kunstmelk om iets meer dan 44 %.

Mogelijk heeft langer gebruik van donormelk wel voordelen, niet alleen op infecties maar ook op IQ, maar dat moet verder onderzocht worden.

Bron:
https://www.vumc.nl/afdelingen/voor-journalisten/persbericht/eigen-moedermelk-premature-baby/
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2518872
ad


pub