ad

Vitamine D kan misschien multiple sclerose voorkomen

Laatst bijgewerkt: mei 2019
moeder-kind-zee.jpg

nieuws Vitamine D - de vitamine die ons lichaam aanmaakt onder invloed van zonlicht en die ook in (vette) vis zit - kan mogelijk multiple sclerose en rheumatoide artritis voorkomen. Beide auto-immuunziekten komen meer voor in noordelijk gelegen landen en veel minder of bijna niet in zuiderse landen.
• Volgens een Amerikaanse studie gepubliceerd in Neurology hebben vrouwen die een multivitaminepreparaat met vit D nemen minder kans om MS te krijgen dan vrouwen die geen supplementen nemen. De studie vergeleek gegevens van 187.000 vrouwen waarvan 173 MS kregen. De vrouwen die meer dan 400 Internationale Eenheden vitamine D namen hadden 40% minder kans op MS in vergelijking met vrouwen die geen supplementen namen. Vrouwen die alleen vitamine D via de voeding namen, hadden geen verminderd risico.
• Volgens een tweede studie in Arthritis & Rheumatism kan vitamine D ook reumathoide artritis voorkomen. Uit de studie bij 30.000 vrouwen tussen 55 en 69 jaar, waarvan 152 R.A. kregen, bleek dat de vrouwen met de hoogste vit D-concumptie het kleinste risico op de ziekte hadden.

rubriek auto-immuunziektenrubriek vitamines en supplementen

zie ook artikel : Multiple sclerose (MS - of multipele sclerose)
ad


pub