Heeft de stand van de maan invloed op mijn lichaam?

123-vollee-maan-psych-07-15.jpg

nieuws Al eeuwenlang krijgt de maan invloedrijke eigenschappen op gezondheid, gedrag en psychologie toegedicht, onder meer in relatie tot slaap. Alhoewel er al heel wat onderzoek gebeurde naar de vermeende relatie tussen de maancyclus en de menselijke biologie of het menselijke gedrag, tot nu toe is er geen overtuigend bewijs van enige invloed. Wat de makers van horoscopen of maanadepten ook beweren, ze kunnen geen enkel betrouwbaar onderzoek op tafel leggen dat het verband aantoont tussen het menselijk karakter en het geboortemoment, en al evenmin tussen de stand van hemellichamen en menselijke lotgevallen.
De planeten staan zo ver van ons af, dat ze niet in staat zijn om hier fysiek invloed uit te oefenen. Maar de Maan staat wel dichtbij. Haar aantrekkingskracht veroorzaakt de getijden. Niet enkel de zee wordt daarbij op een bult getrokken, ook het land. Ook aan uw lichaam trekt de zwaartekracht van de Maan het hardst op het moment dat het stukje aardbol onder uw voeten het dichtst bij de Maan zit, maar uw massa is op de schaal van planeten zo onbeduidend dat het verschil in kracht geen enkel effect heeft. Een mug zou meer zwaartekracht uitoefenen op uw arm dan de maan

Toch zijn er wel een paar verbanden: bij volle maan zijn er bijvoorbeeld minder verkeersongelukken, maar dat komt gewoon omdat het zicht dan wat beter is.

Slechter slapen bij volle maan?
De volle maan is veelvuldig in verband gebracht met slaapgedrag. Gepubliceerde studies laten wisselende en soms tegenstrijdige resultaten zien. Volgens sommige studies zouden we tijdens volle maan tot twintig minuten minder slapen dan normaal en hebben we meer tijd nodig om in slaap te vallen. Ook nam de hersenactiviteit die geassociëerd is met diepe slaap af, en bleken de proefpersonen tijdens volle maan minder melatonine in de hersenen te hebben. Dat is een hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert.

Volgens onderzoek van Radboudumc in Nijmegen en van het Max Planck Institute of Psychiatry in München, die 37 slaapstudies analyseerden, is er echter geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens. De meeste onderzoeken hebben slechts betrekking op een beperkt aantal proefpersonen en bovendien kan selectieve publicatie van onderzoeksgegevens het beeld vertekend hebben.
Rechtstreeks effect is er dus (waarschijnlijk) niet. Maar als u zonder gordijnen slaapt, kan het maanlicht natuurlijk wel in uw gezicht schijnen en u zo uit de slaap houden. Net zoals het licht van een straatlantaarn of een passerende auto. In dat geval zult u rond volle maan slechter slapen.

Meer kinderen bij volle maan?
Dat er bij volle maan meer kinderen geboren worden, is bijgeloof. In de geboortestatistieken is daar niets van te merken. De maan heeft geen enkele invloed op het ogenblik van de geboorten.

Maanstand en maandstonden
De maandstonden duren ongeveer even lang als een maanomloop, maar ze zijn er niet aan gekoppeld. Vrouwen menstrueren op ieder moment van de maand, en bij de ene maanstand niet meer dan bij de andere. Volgens de meeste biologen is de gelijkenis in lengteduur tussen de twee cycli puur toeval.
Ook bestaat - althans bij de mens - geen enkel verband tussen de maancyclus en de vruchtbaarheid.

Maanstanden en zelfmoord
Er is tot nu toe geen enkel significant verband aangetoond tussen de maanfasen en het aantal doden door zelfmoord, het aantal zelfmoordpogingen, of het aantal dreigingen met zelfmoord.

Psychische aandoeningen
Er zijn enkele onderzoeken die aantonen dat er een statistisch verband zou bestaan tussen volle maan en sommige psychische aandoeningen, vooral dan bij schizofrene patiënten. Maar of het om een oorzakelijk verband gaat, is niet aangetoond.
Dat mensen met epilepsie bij volle maan meer aanvallen zouden hebben, heeft niet zozeer met de maanstand te maken, wél met de helderheid van de nacht.

Bronnen:

http://www.technopolis.be http://nederlands.skepdic.com/dict_vollemaan.htm https://nl.wikipedia.org/wiki/Maaneffect


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram