Voorzichtig met hulst en maretak

Laatst bijgewerkt: december 2014
hulst-bes-vergif-kerst-170-100.jpg

nieuws De besjes zowel als de bladeren van hulst (Ilex aquifolium) en maretak (Viscum album) zijn giftig. Ruim afgevallen bessen dan ook onmiddellijk op en zie erop toe dat kinderen geen takjes of blaadjes in de mond steken.

Wat moet u doen als uw kind hulstbessen heeft gegeten?

Het eten van enkele hulstbesjes is relatief onschuldig. Bij inname van meer dan 5 besjes kunnen hevig braken, diarree en soms slaperigheid optreden.
Als een kind hulstbesjes gegeten heeft, moet u eerst alle restjes uit de mond verwijderen en de mond spoelen met water of reinigen met een nat washandje.
• Heeft het kind minder dan 5 bessen gegeten, dan volstaat het om een glas water te laten drinken.

• Heeft het kind 5 tot 10 bessen gegeten, dan moet het medicinale houtskool krijgen.
Medicinale houtskool is te verkrijgen in de apotheek onder de commerciële naam Norit Carbomix.
Het is belangrijk houtskoolpoeder zo vlug mogelijk na de inname van een gif toe te dienen, liefst binnen het uur. Raadpleeg het Antigifcentrum of uw huisarts alvorens medicinale houtskool toe te dienen. Dien nooit medicinale houtskool toe zonder medisch advies.
Vóór de inname moet het poeder vermengd worden met water. Neem één deel poeder voor vier delen water. Men mag een beetje suiker toevoegen of bij kinderen het poeder bereiden met grenadine en water.
Aan een kind geeft men een halve tot één gram per kilogram lichaamsgewicht. Aan kinderen jonger dan één jaar wordt doorgaans geen houtskool gegeven.
Aan een volwassene geeft men 50 gram.

• Heeft het kind 10 bessen of meer opgegeten, dan moet het opgenomen worden in het ziekenhuis.

Wat moet u doen als uw kind bessen van maretak heeft gegeten?
• Een kind dat enkele besjes opeet, loopt geen risico.
• Bij meerdere bessen is er kans op braken en diarree. Na inname van bessen reinigt men het mondje en geeft men wat water te drinken.
• Als een kind bladeren en twijgjes inneemt kunnen symptomen optreden zoals braken, misselijkheid en diarree. Eventueel ook algemene symptomen zoals slaperigheid, zwakte en koorts. Na inname van bladeren of takjes neemt u het best contact op met het Antigifcentrum.
pub