Voedingssupplement heeft negatief effect op prostaatmedicijn

Laatst bijgewerkt: januari 2015
afb-quercetine-suppl-1710.jpg

nieuws Het voedingssupplement quercetine, dat door ouderen vaak gebruikt wordt als zelfmedicatie bij prostaatproblemen, heeft een negatief effect in combinatie met tamsulosine, een geneesmiddel dat ook bij dergelijke aandoeningen wordt gebruikt. Ouderen zouden hierdoor meer risico lopen om te vallen en bijvoorbeeld hun heup kunnen breken. Dat schrijven onderzoekers van Maastricht Universitair Medisch Centrum in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Pharmacology. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een goedaardige vergroting van de prostaat is een probleem waar zeventig procent van alle mannen boven de zestig jaar last van heeft. Het medicijn tamsulosine is een zeer effectief middel tegen dergelijke prostaatproblemen. Het geneesmiddel verslapt de spieren van de urinewegen, zodat patiënten beter kunnen plassen. Eén van de bijwerkingen is echter dat ook bloedvaten kunnen ontspannen (relaxeren), waardoor de bloeddruk plotseling kan dalen bij het opstaan. Patiënten kunnen daardoor vallen met mogelijk botbreuken tot gevolg. Vooral onder ouderen kan dat gevaarlijk zijn. Na bijvoorbeeld een heupbreuk overlijdt de helft van de mensen binnen een jaar. Het voedingssupplement quercetine versterkt het valrisico nog eens aanzienlijk, zo blijkt uit het onderzoek.

Quercetine is een stof die in lage hoeveelheid voorkomt in onder andere appels, uien, rode wijn en groene thee. Als voedingssupplement heeft het echter een veel hogere dosis. Het werkt onder andere cholesterolverlagend en ontstekingsremmend. Quercetine is als antioxidant bij de drogist verkrijgbaar. Een belangrijke toepassing is zelfmedicatie bij prostaatproblemen. Volgens de Maastrichtse onderzoekers kan de combinatie van quercetine met het prostaatmedicijn tamsulosine echter gevaarlijk zijn. De combinatie van beiden zorgde ervoor dat het effect van het medicijn op de bloedvaten tot maar liefst dertien keer werd versterkt en dus het risico op vallen aanzienlijk vergroot.

De wetenschappers adviseren patiënten om hun behandelend arts eerst te informeren over het gebruik van eventuele voedingssupplementen, wanneer tamsulosine wordt voorgeschreven.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram