Effect hooikoorts op rijvaardigheid vergelijkbaar met alcohol

Laatst bijgewerkt: August 2014
123-man-neusspray-asrma-hooik-170-08.jpg

nieuws Medicatie tegen hooikoorts herstelt de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Maastricht.

Voor de studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo-neusspray toegediend. Vervolgens werden allergische symptomen opgewekt met een andere spray. Ook werd de rijvaardigheid onderzocht na een behandeling met antiallergische medicatie. Via speciale meetapparatuur konden de onderzoekers met een lesauto, inclusief instructeur, de afwijking van de ideale lijn meten. Toen hooikoortssymptomen werden opgewekt, stelden ze een aanzienlijk grotere afwijking op de weg vast dan wanneer de placebo werd toegediend. Daardoor stijgt de kans op ongevallen, en de afwijking was bovendien onder bepaalde omstandigheden vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05 - de wettelijk toegestane norm in veel landen.

Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid van de patiënten voor een groot gedeelte. Volgens de onderzoekers moeten artsen hun patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, en ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes.verschenen op : 20/08/2014
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt