Hartinfarct te voorspellen met behulp van CT-scan

Laatst bijgewerkt: april 2021

nieuws In bepaalde patiënten is het risico op het krijgen van een hartinfarct met een CT-scan van de kransslagaders beter te voorspellen dan met de gebruikelijke methodes. Dat is effectiever en patiëntvriendelijker. Dat blijkt uit onderzoek aan Maastricht UMC bij 1.600 patiënten met pijn op de borst.

Jaarlijks worden duizenden mensen op een dienstspoedgevallen opgenomen met klachten van pijn op de borst. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk iets met het hart aan de hand is, wordt vaak een hartkatheterisatie uitgevoerd. Dat houdt in dat een katheter (een smal buisje) via de lies wordt ingebracht om de kransslagaders te controleren op vernauwingen of afsluitingen. Deze methode wordt echter vaak als hinderlijk en vervelend ervaren. Het maken van een CT-scan is in bepaalde patiënten veel effectiever, heeft een betere voorspellende waarde en is veel patiëntvriendelijker, zo blijkt uit het onderzoek.

Met een CT-scan kan men heel goed de vaatwand in kaart brengen. Daarmee kijkt men niet alleen naar vernauwingen, maar ook naar de samenstelling van plaques. Dat laatste is met bijvoorbeeld een katheterisatie niet zichtbaar te maken. De vorming van plaques wordt veroorzaakt door de opbouw van vetachtige stoffen aan de binnenkant van de bloedvaten. Het verschil in samenstelling zit in de mate van verkalking. Uiteindelijk leidt ophoping van plaques tot vaatvernauwingen en tot een verhoogd risico op een hartinfarct.

Uit het onderzoek bleek dat patiënten waarbij plaques werden aangetroffen met bepaalde kenmerken, zoals een hoog volume niet-verkalkte plaques, een verhoogd risico op het krijgen van een hartinfarct. Indien men met een CT-scan in een vroeg stadium patiënten opspoort die niet-verkalkte plaques in de vaatwand ontwikkelen, kan men vroegtijdig met plaque bestrijdende medicijnen behandelen en mogelijk een toekomstige dotterbehandeling of een hartinfarct voorkomen, besluit de studie.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram