5 vezelrijke tips om gezond te blijven

Laatst bijgewerkt: December 2013 | 7 reacties
muesli-granen-vezels-170_400_02.jpeg

tips Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een tekort aan vezels eerder leidt tot ernstig overgewicht en andere welvaartziekten. Dit onderzoek bevestigt daarmee het belang van voldoende vezel in onze voeding. Sommige vezels hebben een gunstig effect op uw cholesterolgehalte. Daarmee verkleint u het risico op hart- en vaatziekten. Vezels uit granen lijken het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Vezels zijn ook belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze zetten uw maag en darmen flink aan het werk. Omdat ze niet of slecht verteerbaar zijn, geven ze een vol gevoel. Dat is belangrijk, want doordat u geen trek meer hebt, eet u niet te veel en hebt u minder de neiging om te gaan snoepen. Dus met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te krijgen of te houden

Hoe krijgt u nu de aanbevolen 30 tot 40 gram vezels per dag binnen? Voedingsvezels haalt u vooral uit brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten.
Het Voedingscentrum geeft 5 tips.

Tip 1: Kies vaker voor volkorenproducten
Kies bij brood vooral volkorenbrood en als u pasta eet, neem dan volkorenpasta. Daar zitten meer vezels in dan andere soorten brood en pasta. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan andere rijstsoorten.

Tip 2: Varieer tijdens het ontbijt
Naast volkorenbrood kan je ook kiezen voor yoghurt met vezelrijke ontbijtgranen zoals muesli of all bran. Of wat dacht u van een keertje een snee roggebrood? Met groente of fruit op brood kunt u ook variëren. U krijgt dan extra vezels binnen.

Tip 3: Verrijk uw slaatjes
Voeg er bijvoorbeeld vleestomaten, komkommer of paprika aan toe. Met gekookte volkorenpasta wordt het een goede lunchmaaltijd.

Tip 4: Eet veel groente en fruit
In groente en fruit zitten niet alleen veel vitamines en mineralen maar ook vezels. U kunt er dus nooit genoeg van eten. Neem daarom bijvoorbeeld snacktomaatjes, minikomkommer of een l appel als tussendoor.

Tip 5: Ouderwetse peulvruchten of zemelen
Er zijn veel producten die we vaker op het menu kunnen zetten om meer vezels binnen te krijgen. Ouderwetse peulvruchten zoals bruine bonen, kapucijners of linzen zijn vezelrijk en bevatten daarnaast veel eiwitten. Zemelen kunt u toevoegen aan het ontbijt of het nagerecht. Deze stukjes van granen zijn rijk aan voedingsvezels en kunnen prima in bijvoorbeeld yoghurt.

bron: www.voedingscentrum.nl
verschenen op : 09/12/2013

7 reacties

Vezels uit cichorei

door anoniem, 3 January 2014 om 07:59

Cichorei bevat inuline,dit is een vloeibaar vezel die uit cichorei getrokken is en in de voeding kan bijgevoegd worden.drie fabrieken in Europa produceren dit. Orafti,cosucra in België en sensus in Nederland. Dit doet de goede microben ontwikkelen in het darmflora,is goed tegen darmkanker,cholesterol verlagend,geeft het gevoel van voldoening zonder calorieën.

5 vezelrijke tips om gezond te blijven

door anoniem, 29 December 2013 om 21:52

Muesli en al bran zijn een bom aan vetten en suiker. Passen niet echt thuis in een rubriek over gezond gewicht.

bekijk alle 7 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt