Maximaal 5 g zout per dag

Laatst bijgewerkt: February 2013 | 1 reacties
123-zout-zoutvat-170_07.jpg

nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om de inname van zout te beperken tot maximaal 5 g per dag. Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseerde in een recent advies over zoutreductie om de zoutconsumptie terug te brengen tot minder dan 5 g per dag. De gemiddelde zoutinname van volwassenen in België bedraagt ongeveer 10,5 g per dag. Buitenshuis bereide voedingsmiddelen (in volgorde van belangrijkheid: brood, vleeswaren, sauzen, soepen, kaas, enz., …) en kant-en-klare gerechten leveren de grootste bijdrage aan de zoutinname (± 75%).

De nieuwe WHO-richtlijn adviseert tevens een dagelijkse inname van minstens 3,510 gram kalium. Een te hoge zoutinname en te lage kaliuminname leidt tot verhoging van de bloeddruk, wat het risico op hartziekten en een beroerte verhoogd. Kalium komt onder meer voor in bonen, noten, spinazie, koolsoorten, bananen en dadels.

Teveel zout kan de ontwikkeling van bloeddrukverhoging in de hand werken en een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Teveel zout is ook een risicofactor voor maagkanker en osteoporose. Op basis van gegevens uit de VS blijkt dat zelfs een reductie van 1 g zout per dag een aanzienlijk positief effect op de volksgezondheid zou kunnen opleveren.


verschenen op : 27/02/2013 , bijgewerkt op 27/02/2013

1 reacties

Maximaal 5 g zout per dag

door Anneke, 28 February 2013 om 15:30

moeilijk om het zout potje te laten staan. is dat vlees bv. alleen met kruiden ook lekker? groeten

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt