De 10 belangrijkste bronnen van zout in onze voeding

Laatst bijgewerkt: maart 2012

nieuws Bijna 80 % van het zout dat we dagelijks consumeren, zit verborgen in onze voedingsmiddelen. Slechts een beperkt deel voegen we dus zelf toe. Volgens recent onderzoek van het Nederlandse RIVM zijn de 3 grootste boosdoeners, die goed zijn voor meer dan 50% van onze dagelijkse zoutconsumptie: brood, bewerkte vleeswaren en kaas. Dit zijn niet noodzakelijk de producten die het meeste zout bevatten, wél de producten waarvan we dagelijks het meest eten.

Voedingsmiddel Gemiddeld bijdrage
zoutconsumptie (%)
Gemiddelde bijdrage
zoutconsumptie (g/dag)
1. Brood 26 1,7
2. Vleeswaren (salami, hesp, enz.) 15 1,1
3. Kaas 10 0,7
4. Sauzen (mayonaise enz.) 8 0,6
5. Soepen 6 0,5
6. Melkproducten 5 0,3
7. Koek, gebak 5 0,3
8. Vers vlees en gevogelte 4 0,2
9. Diverse snacks 3 0,2
10. Chips, toast enz. 3 0,2


bron: : RIVM – Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland, 2012

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram