De 10 belangrijkste bronnen van zout in onze voeding

Laatst bijgewerkt: maart 2012
zout-schep-170_400_05.jpg

nieuws Bijna 80 % van het zout dat we dagelijks consumeren, zit verborgen in onze voedingsmiddelen. Slechts een beperkt deel voegen we dus zelf toe. Volgens recent onderzoek van het Nederlandse RIVM zijn de 3 grootste boosdoeners, die goed zijn voor meer dan 50% van onze dagelijkse zoutconsumptie: brood, bewerkte vleeswaren en kaas. Dit zijn niet noodzakelijk de producten die het meeste zout bevatten, wél de producten waarvan we dagelijks het meest eten.

Voedingsmiddel Gemiddeld bijdrage
zoutconsumptie (%)
Gemiddelde bijdrage
zoutconsumptie (g/dag)
1. Brood 26 1,7
2. Vleeswaren (salami, hesp, enz.) 15 1,1
3. Kaas 10 0,7
4. Sauzen (mayonaise enz.) 8 0,6
5. Soepen 6 0,5
6. Melkproducten 5 0,3
7. Koek, gebak 5 0,3
8. Vers vlees en gevogelte 4 0,2
9. Diverse snacks 3 0,2
10. Chips, toast enz. 3 0,2


bron: : RIVM – Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland, 2012
verschenen op : 06/04/2012


pub