ad

Vettaks werkt misschien maar is moeilijk te realiseren

Laatst bijgewerkt: oktober 2011
voed-vet-zuivel-170_400_10.jpg

nieuws Denen en Hongaren moeten extra belasting betalen voor alle voedingswaren die te veel verzadigd vet bevatten. Door de belasting kost een kilo verzadigd vet in Denemarken 2,15 euro meer. En dat geldt voor alle verzadigde vetten: of ze nu in koekjes of in melk zitten. De Denen hopen met de belasting te bewerkstelligen dat er minder verzadigde vetten worden gegeten. Zo moet overgewicht, maar ook hart- en vaatziekten worden tegengegaan. De Hongaren gaan nog een stapje verder en belasten ook producten die te veel zout, cafeïne of koolhydraten bevatten.

Aan de universiteit van Maastricht is recent onderzocht of zo’n vettaks werkt. Studenten konden kiezen tussen een dure lunch met veel calorieën en een goedkopere lunch met minder calorieën. De onderzoekers maakten het calorierijke eten eerst 25 en daarna 50 procent duurder. En inderdaad: mensen lieten het duurdere voedsel eerder staan. Het werkte vooral bij de studenten die zich normaal wel lieten verleiden tot vet voedsel. De studenten die altijd al wel op hun eetgedrag letten, lieten zich niet zo leiden door de prijs: zij kozen toch wel voor caloriearm eten. Of het ook werkt als die belasting minder is, is onbekend.

Nog in Nederland heeft het Voedingscentrum zich uitgesproken tegen zo’n vettaks. De invoering van zo'n vettax is namelijk niet zo eenvoudig, omdat voedingsmiddelen niet per definitie slecht of goed zijn. Bij de samenstelling van een gezondere voeding moet er aandacht zijn voor totale hoeveelheid energie, het zoutgehalte, de hoeveel verzadigd vet en voedingsvezel. Essentiële vetzuren zijn bovendien belangrijk in de voeding en een onderdeel van de Schijf van Vijf en kunnen niet zomaar uit de voeding geschrapt worden, aldus het Voedingscentrum.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub