Nieuwe behandelingen van spataders: patiënten sneller op de been

123-spataders-been-behand-stripp--03-18.jpg

nieuws Spataders in de benen kunnen worden verwijderd door een klassieke operatie, de zogenaamde 'stripping’, waarbij in de huid kleine sneetjes worden gemaakt waardoor de spataders naar buiten worden getrokken.

Er bestaan vandaag ook nieuwere, mindere invasieve methoden. De ader wordt daarbij via een katheter met laser of radiofrequentie van binnenuit dichtgeschroeid, of verschrompelt na de inspuiting van een vloeistof of schuim (sclerotherapie).

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek de doeltreffendheid en de veiligheid van deze technieken. Ze blijken even doeltreffend te zijn als de klassieke ingreep terwijl de kans op complicaties lager is. Daarbij zijn de tevredenheid en de levenskwaliteit van de patiënten hoger dan na een klassieke ingreep. Ze hernemen ook sneller hun gewone activiteiten na een ingreep met de nieuwe technieken (2 tot 3 dagen) dan na een klassieke ingreep (10-tal dagen). Daarbij komt nog dat de nieuwe ingrepen kunnen worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of zelfs zonder (bij sclerotherapie).

Bij niet-complexe gevallen zou de behandeling dus ambulant, zonder ziekenhuisopname, kunnen gebeuren.
Over de neveneffecten bestaan er wel nog weinig wetenschappelijke studies, vooral dan voor de inspuitingen met schuim. Er zijn ook nog twijfels over de resultaten op lange termijn. Duitse onderzoekers komen in een recente studie in (in Archives of Dermatology) tot het besluit dat laserbehandeling ook na twee jaar even effectief is als stripping.

Onderzoekers van het Imperial College London vergeleken sclerotherapie met laserbehandeling en komen tot het besluit dat sclerotherapie vier keer goedkoper is dan laserbehandeling en dat de patiënten ook sneller opnieuw aan de slag kunnen.
Momenteel wordt van deze ingrepen alleen de klassieke heelkunde en de sclerotherapie door de ziekteverzekering terugbetaald. Het KCE pleit ervoor om ook de andere nieuwe technieken terug te betalen. Het gebruik van de nieuwe technieken onder lokale verdoving zou dan kunnen worden bevorderd bij spataders zonder complicaties.

Steunkousen kunnen de symptomen verlichten.

Geneesmiddelen worden niet aanbevolen voor de behandeling van spataders.

Van andere behandelingen zoals gewichtsverlies, het hoger leggen van de benen, het vermijden van langdurig rechtstaan en lichaamsoefeningen, is het effect niet bewezen.
Voor het stellen van de diagnose beveelt het KCE de echo-doppler aan, een techniek die door middel van ultratonen zowel een beeld geeft als een meting van de bloedstroom.

Meer info: www.kce.fgov.be/


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram