Hoe aubergine klaarmaken?

dossier

De aubergine – ook wel eierplant genoemd – is een veelzijdige groente met een diepe paarse kleur en een zachte, neutrale smaak. Oorspronkelijk komt ze uit Azië, maar tegenwoordig kom je haar in heel wat zuiderse en oosterse gerechten tegen. Denk aan moussaka, baba ganoush of een Ottolenghi-stijl ovenschotel.

Toch blijft deze groente vaak liggen in de winkel, gewoonweg omdat veel mensen niet goed weten hoe je aubergine moet klaarmaken. Tijd om daar verandering in te brengen! Hieronder lees je alles over aubergine klaarmaken, bewaren en verwerken, inclusief handige tips tegen bitterheid.

Lees ook: Recept: Baba ganoush van butternutpompoen

Hoe herken je een rijpe aubergine?

123-h-aubergine-rauw-07-19.jpg
Een goede bereiding begint bij een verse groente. Zo herken je een rijpe aubergine:

  • De schil is stevig, gaaf en vrij van vlekken of deuken.
  • Duw je er zachtjes op, dan veert ze een beetje mee.
  • De kroon en het steeltje zijn frisgroen (een klein bruin randje is normaal).
  • De kleur is diep paars met een lichte matte glans. Is de schil erg glanzend, dan is de aubergine nog niet rijp.
  • Naast de klassieke paarse variant bestaan er ook witte, groene en gestreepte aubergines, maar die vind je hier minder vaak in de winkel.


Aubergine bewaren: liever niet in de koelkast

Wil je een aubergine correct bewaren, dan leg je ze beter niet in de koelkast. Temperaturen onder de 10 °C zijn nefast voor de smaak en textuur.
Leg auberginesliever op een koele, donkere plek – zoals een kelder, berging of voorraadkast – en verwerk ze binnen de 3 tot 5 dagen.

Lees ook: Hoe kan je verschillende groenten en fruit best bewaren?

Aubergine klaarmaken: zo doe je het

Aubergine is een echte allrounder in de keuken. Je kunt haar op verschillende manieren klaarmaken:

  • Stoven, bakken of frituren: Snijd de aubergine in blokjes of plakken en verhit ze in een pan of oven.
  • Grillen: Snijd in dikke plakken, bestrijk met olie en grill op een hete plaat of barbecue.
  • In de oven: Ideaal voor schotels zoals moussaka of ratatouille.


Laat de schil altijd zitten. Daarin zitten de meeste smaakstoffen en voedingsvezels.

Belangrijk: Eet aubergine nooit rauw. Rauw bevat ze solanine, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Verhitting breekt deze stof af.

Lees ook: Couscoussalade met gepofte aubergine van Sergio Herman

Aubergine combineren

Aubergine heeft een vrij neutrale smaak. Met de juiste ingrediënten til je haar naar een hoger niveau:

  • Kruiden: peper, zout, tijm, rozemarijn, knoflook, komijn, ras el hanout…
  • Kaas: feta, geitenkaas of Parmezaan
  • Olijfolie: onmisbaar om de textuur romig te maken
  • Tomatensaus of tahin: heerlijke match in ovenschotels of dips

Lees ook: Recept: moussaka light

Bittere aubergine? Zo los je dat op

Soms kan een aubergine een bittere smaak hebben. Die vermijd je door ze voor het bakken of stoven te laten uitlekken met zout.

Zo doe je dat:

  1. Snijd de aubergine in plakken.
  2. Bestrooi het witte vruchtvlees direct met zout (voorkomt verkleuring).
  3. Leg de plakken in een vergiet of op een keukendoek.
  4. Zet er een bord of plank op om druk uit te oefenen.
  5. Laat 30 minuten staan, spoel daarna af en dep droog.

Tip: Ga je aubergine grillen? Dan hoef je dit niet te doen. Tijdens het grillen verdampt het vocht vanzelf. Druk de plakken af en toe plat met een lepel voor het beste resultaat.

Veelgestelde vragen over aubergine klaarmaken


Moet je aubergine schillen voor het klaarmaken?
Nee, de schil mag je gewoon laten zitten. Die geeft extra smaak en bevat gezonde vezels.

Waarom aubergine zouten voor het bakken?
Zouten onttrekt vocht en haalt de bitterheid uit de groente. Zo wordt ze zachter van smaak en beter om te bakken.

Kan je aubergine invriezen?
Rauw niet, maar gebakken of gestoofd kun je aubergine wel invriezen. Ideaal voor meal prepping!

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt