Niet zwemmen, vissen of surfen tijdens onweer

Laatst bijgewerkt: juli 2009

nieuws Verlaat bij naderend onweer meren, rivieren en de zee: zwemmen, surfen en varen is dan levensgevaarlijk. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig. Zij werken als een kooi van Faraday. Houd ramen, deuren, ventilatieopeningen, enz. zo veel mogelijk gesloten.

Zwemmen
Zwemmen in open water of in buitenzwembaden tijdens onweer is gevaarlijk. Ga zo snel mogelijk uit het water. Dit geldt ook voor duikers. Zwemmen in gecombineerde binnen/ buitenbaden, waarbij het buitenbad overgaat in een binnenbad, is even gevaarlijk. Zwemmen in een binnenbad houdt minder risico’s in, maar toch is het raadzaam om tijdens een onweer het water te verlaten en uit de directe omgeving van het water te blijven.

Open boten en surfplanken
Ga bij dreigend onweer niet varen met een open boot, jetski of surfplank. Wordt u door onweer overvallen, probeer dan direct aan land te komen. Verlaat zo snel mogelijk het water en zoek een veilig heenkomen.

Er is geen schuilplaats in de buurt:
- blijf dan op minstens drie meter afstand van elkaar,
- blijf uit de buurt van metalen constructies,
- ga gehurkt op uw tenen zitten, met de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.

U kan niet meer weg van het water:
- blijf dan zo mogelijk ter plaatse liggen met de boot,
- Blijf uit de buurt van natte onderdelen, vooral aan de rand van de boot en metalen constructies;
- strijk de zeilen en laat de mast zakken; laat bij een surfplank mast en zeil vallen;
- Maak u zo klein mogelijk in de open boot of op de surfplank door gehurkt te gaan zitten op uw tenen met de voeten bij elkaar en sla uw armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk met uw handen over de oren.

Vissen
Haal bij naderend onweer uw hengel(s) uit het water en leg hem plat op de grond. Loop er zeker niet mee rond. Carbonhengels zijn extra gevaarlijk. Ga weg van het water en zoek zo snel mogelijk een veilige schuilplaats. Kan u niet meer weg, ga dan gehurkt op uw tenen zitten, met de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.

Lees ook: Geen sport tijdens onweer
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram