Niet onder water zwemmen met zwembrilletje

nieuws Sommige zwemmers trachten hun ogen te beschermen en zetten een zwembrilletje op. Omdat dit vooral een bescherming moet bieden tegen irritatie door het chloor en een te lage pH wordt het ook wel een "chloorbrilletje"genoemd.
Het zwemmen met een dergelijk brilletje aan de wateroppervlakte is geen probleem.
De situatie verandert volledig als het hoofd bij het onder water zwemmen, duiken of plankspringen volledig onder water wordt gebracht. Indien een zwemmer zich een halve meter onder water bevindt, ondervindt zijn lichaam een druk van 1,05 atmosfeer. Zijn weefsels staan dan wel onder deze verhoogde druk, maar dat behoeft voor de lucht in luchtwegen en bijholten niet het geval te zijn. De druk in deze organen kan nog 1 atmosfeer bedragen.
De ruimte tussen de ogen en het brilletje is een kunstmatige bijholte waarin de druk 1 atmosfeer bedraagt. Deze druk kan niet verhoogd worden, met andere woorden, een zwembrilletje laat zich niet bijblazen zoals een duikbril. Door het drukverschil kan er vocht uit de slijmvliezen treden. Dit verschijnsel staat bekend onder de naam "squeeze", letterlijk: uitpersen.
Aangezien ook het losmazige weefsel van de oogleden onderhevig is aan het verschijnsel squeeze, kan er vocht uittreden, hetgeen resulteert in het dichtzwellen van de oogleden, soms zelfs in verbloeding ervan.
Mochten de ogen erg gevoelig zijn voor de zuurgraad of voor het chloor dan is slechts een duikmasker, waarbij de neus zich in het masker bevindt, toegestaan bij het onder water zwemmen.
De zwemmer kan in dat geval de druk binnen wel gelijk maken aan de de druk buiten, door via zijn neus lucht in het masker naar behoeven bij te blazen, wanneer de druk op de ogen en op het oor (trommelvlies) onaangenaam begint te worden.


Laatst bijgewerkt: april 2007
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram