De ideale temperatuur van zwemwater

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-sport-man-zwemmen-170_07.jpg

nieuws Zwemmen wanneer het erg warm is of in relatief warm water kan allerlei problemen geven. Tijdens lichamelijke inspanning wordt namelijk 75-80 procent van de benodigde energie omgezet in warmte. Bij een watertemperatuur hoger dan 32 graden Celsius kan een zwemmer zijn overtallige warmte niet meer kwijt raken, waardoor de lichaamstemperatuur gaat oplopen.

Bij watertemperaturen beneden 15 graden Celsius bestaat kans op onderkoeling en hartritmestoornissen.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan. Voor waterpolo geldt een minimumtemperatuur van 15°C.

Voor baby's, peuters, kinderen, ouderen, invaliden en reumapatiënten geldt een iets hogere dan deze ideale temperatuur: invaliden en ouderen, omdat ze vaak minder actief zijn en kleine kinderen omdat deze een relatief groot huidoppervlak hebben. Bij baby's van 0 tot en met ongeveer 12 maanden dient de watertemperatuur in het zwembad minstens 32 graden Celsius te zijn; bij baby's die minimaal 1 jaar oud zijn dient het water een temperatuur te hebben van 30 à 32 graden Celsius.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram