Nieuwe techniek om zwangerschapsvergiftiging sneller te voorspellen

nieuws Preclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een ernstige ziekte die jaarlijks zo’n 2 tot 3% van de zwangere vrouwen treft en die verantwoordelijk kan zijn voor een slechte uitkomst voor moeder en baby, soms zelfs met sterfte tot gevolg. Dit syndroom ontstaat doordat het hart- en vatenstelsel van de zwangere vrouw zich niet goed aanpast aan de zwangerschap. Deze foute aanpassing gebeurt reeds vroeg in de zwangerschap, maar de symptomen van de ziekte treden pas op als de zwangerschap al ver is gevorderd. Tot voor kort konden deze bloedvataanpassingen niet worden onderzocht zonder risico voor de zwangere vrouw en haar baby.

Een team van de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, stond mee aan de wieg van de ontwikkeling van veilige methodes om het bloedvatenstelsel van zwangere vrouwen te onderzoeken. Hieruit is een techniek voortgevloeid waarmee de werking van de verschillende onderdelen van het cardiovasculair stelsel (hart, slagaders en aders) kan worden onderzocht. Deze techniek bestaat uit de combinatie van het uitvoeren van een echografie en een impedantie cardiografie (het meten van de bloedcirculatie met ultra-zwakke electrische stroom). Het resultaat is een ‘cardiovasculair profiel’ dat toelaat om slechte bloedvataanpassingen reeds vroeg in de zwangerschap op te sporen en om eventuele complicaties tot op zekere hoogte te voorspellen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram