Daling aantal doodgeboren baby’s sinds invoering rookverbod in Engeland

Laatst bijgewerkt: augustus 2022

nieuws Het aantal kinderen dat in Engeland dood geboren werd, is sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden in 2007 met 8% gedaald. Ook het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen is met bijna 8% gedaald. In totaal gaat het al om bij 1500 voorkomen sterfgevallen. Ook zijn er veel minder te licht geboren baby’s en is het aantal vroeggeboortes afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Edinburgh en het Erasmus MC in Rotterdam, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Het onderzoeksteam analyseerde meer dan 10 miljoen geboortes in Engeland tussen 1995 en 2011. Bijna 1500 sterfgevallen rond de geboorte zijn voorkomen in de eerste 4 jaar na invoering van het rookverbod in 2007. Het aantal baby’s met een te laag geboortegewicht (onder de 2,5 kg) is sindsdien eveneens gedaald met meer dan 5000. Een te laag geboortegewicht wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen op latere leeftijd, zoals een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het aantal vroeggeboortes en het aantal kinderen dat vanwege aanvallen van astma en luchtweginfecties in het ziekenhuis opgenomen moet worden, gedaald is sinds invoering van het rookverbod.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram