Zwangeren moeten lammetjes vermijden

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Het Nederlandse Kenniscentrum Infectieziekten en Arbeid (KIZA) adviseert zwangere vrouwen om uit de buurt te blijven van lammerende geiten en schapen.
Zwangere vrouwen lopen vooral het risico op een besmetting met Listeria monocytogenes, Chlamydophila abortus en Coxiella burnetti (Q-koorts). Deze kunnen abortus bij kleine herkauwers veroorzaken, maar ook bij de mens. Er is nog weinig bekend over het aantal vrouwen dat een miskraam krijgt of over het aantal misvormingen van (ongeboren) baby's als gevolg van infectie via direct of indirect contact met lammerende schapen of geiten. Er is tenminste één geval bekend van een vrouw die een miskraam kreeg door indirect contact met besmette geiten. Zij waste de kleding van haar man die op een geitenboerderij werkte. In Nederland was in 2007 een uitbraak van Q-koorts in Brabant, waarschijnlijk ten gevolge van Coxiella-infecties bij geiten. De uitbraak heeft geen problemen veroorzaakt onder zwangere vrouwen.
Het KIZA raadt zwangere vrouwen toch aan om elk rechtstreeks contact met pasgeboren dieren, met de kersverse moeder of met de door vruchtwater besmette geboorteplek (stro) te vermijden. Het is ook mogelijk besmet te worden via anderen die met schapen of geiten contact hebben gehad, bijvoorbeeld via besmette werkkleding.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram